Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijeka nema ni za lijek

Umjesto u teretanu otišli u ljekarnu: Holivudski recept za mršavljenje razgrabljen, dijabetičari bijesni

Aktualno Galerija Gordana Šoban, umirovljenica Gordana Šoban, umirovljenica Foto: DNEVNIK.hr Nestašica lijekova za dijabetes, ilustracija - 1 Nestašica lijekova za dijabetes, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica lijekova za dijabetes, ilustracija - 2 Nestašica lijekova za dijabetes, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica lijekova za dijabetes, ilustracija - 3 Nestašica lijekova za dijabetes, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nestašica lijekova za dijabetes, ilustracija - 4 Galerija 1/5 >>
U ljekarnama opet nedostaje Ozempica. Holivudski recept za mršavljenje razgrabljen je gotovo svuda u Hrvatskoj u nekoliko dana, pa ga nema dovoljno za dijabetičare, kojima je primarno i namijenjen. Iako ga specijalisti prepisuju i za pretilost, dio njih upozorava da s tim treba biti oprezan.

Gordana Šoban zbog dijabetesa već dvije godine koristi lijek Ozempic, zbog kojeg se osjeća bolje, zdravije i ljepše.

"Počela sam rapidno mršavjeti, u prva tri mjeseca 12 kila. To nama dijabetičarima topi šećere i otrove iz organizma", rekla je.

Međutim, njega sada nedostaje u ljekarnama diljem Hrvatske. Brzo i neadekvatno rješenje za pretilost postalo je toliko popularno da ga sada, kaže Gordana, mora tražiti "preko veze".

"Rekli su mi da je nestašica, da ga sigurno tri mjeseca neće biti. Nisu htjeli reći da je to zbog toga što ga ljudi uzimaju, nego nešto više kao rat u Ukrajini", rekla je.

Pročitajte i ovo Ozempic, lijek za dijabetičare Trend pokrenule zvijezde Dijabetičari ljutiti - vlada nestašica lijeka jer ga neki koriste za mršavljenje: "Smatraju da su zakinuti"

Prije će biti rat s pretilošću, kaže endokrinolog Jozo Jelčić, svjestan da ga neki kolege za to prepisuju i na recept.

"Ovaj lijek ima svoje indikacije, a to su dijabetes, inzulinska rezistencija i nikako debljina. On je vrlo nemoćan što se tiče debljine. Moguće je da će netko tko ima dijabetes i uzima taj lijek tijekom godine dana izgubiti nekoliko kilograma", objasnio je.

No hit je postao isključivo zbog kilograma i u svijetu i u Hrvatskoj, u kojoj propisivanje tog lijeka za pretilost nije protuzakonito, ali je pitanje koliko je etično i dobro za pacijente, osobito dijabetičare. Ozempic je za njih primarni lijek kojeg sada, kažu – nema ni za lijeka.

"Najavljuju da će sljedeći tjedan doći ponovo neke količine, tako da se očekuje normalizacija. Na koliko dugo, to mislim da ne možemo uopće planirati s obzirom na to da se potrošnja ne može ni predvidjeti. Zbog prepisivanja na privatne recepte planirana je proizvodnja za Hrvatsku premašena nekoliko puta", rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije bezazleno U ljekarnama nestašica važnog lijeka, mnogi ga koriste za skidanje kila: Stručnjaci uputili upozorenje

Gordani je to neshvatljivo.

"Možda može to i štetiti gušterači. Nama dijabetičarima on pomaže, a možda nekome odmaže. Ja sam protiv toga", rekla je.

No Hrvati očito nisu. Najdeblja smo nacija u Europi, a svakog proljeća zaključimo da smo deblji od prethodnog. Ljeto ide, pa su umjesto u teretanu mnogi skočili u ljekarnu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene