Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nalaz inspekcije

Ministarstvo zdravstva objavilo nalaze inspekcije u slučaju smrti Vladimira Matijanića. Pogledajte kako su objasnili zašto misle da nije bilo propusta

Završeni su inspekcijski izvidi o slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića. U Ministarstvu zdravstva predstavljeni su nalazi inspekcije.

U Ministarstvu zdravstva predstavljani su nalazi zdravstvene inspekcije i zaključak Stručnog povjerenstva o slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića.

"Odmah po saznanju za ovaj događaj naložio sam zdravstvenoj inspekciji da provede nazor", počeo je ministar Vili Beroš. Kazao je da je nalaz već predstavljen obitelji.

"Vezano za obavijest o smrti, odmah po saznanju, inspekcija je odmah napravila nadzor", navela je Mirjana Tadić, voditeljica Službe zdravstvene inspekcije.

"U ovom našem izvješću smo obradili i ranije zdravstveno stanje gospodina Matijanića", rekla je Tadić i navela od čega je novinar bolovao, Sjögrenovog sindroma, a postavljena je i sumnja na sarkoidozu koja nije potvrđena. Dodala je da se Matijanić nije redovito kontrolirao, ali i da je imao veći rizik od smrti od COVID-a.

Kazala je da je njegova liječnica predložila cijepljenje protiv COVID-a, ali da se on na svoju ruku konzultirao s privatnom specijalizanticom.

Tadić je na konferenciji navela kronološki tijek događaja.

"Analizom postupkom zdravstvenih djelatnika nismo uočili značajnijih propusta", navela je. 

"Vladimir Matijanić preminuo je zbog preklapanja komplikacija virusne bolesti COVID-19, postojanja ranijih kroničnih sistemskih, autoimunih bolesti i nekontinuirane terapije za ranije bolesti, što je potvrđeno obdukcijskim nalazom", zaključak je nalaza.

"Smrtni ishod posljedica je brzo napredujućeg i nepredvidljivog tijeka upalne virusne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacije osnovne bolesti COVID-19 u slučaju bolesnika koji usprkos preporuci liječnice obiteljske medicine nije bio cijepljen. Zdravstveno-inspekcijski nadzor pokazao je određene nepravilnosti u postupanju zdravstvenih djelatnika koji su bili izravno uključeni u pružanje medicinske skrbi pacijentu", detaljnije je objašnjeno.

Predmet će proslijediti i Hrvatskoj liječničkoj komori radi eventualnog daljnjeg postupanja te DORH-u. 

Miroslav Mayer, iz Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb naveo je da je Matijanić prvi put zbog autoimunih bolesti na Rebro stigao u prosincu 2020. 

"Bio je još na jednoj kontroli koja je bila nakon hospitalizacije. Tada je preporučena terapija. Više nije dolazio na kontrole u KBC. Odlučio se na drugo mišljenje", objasnio je Mayer. 

Julije Meštrović, ravnatelj splitske bolnice rekao je da u Hitnoj ambulanti bila specijalizantica koja je obavila pregled kako je trebalo, donijela zaključak za koje bolničko Povjerenstvo misli da je ispravno. U meritumu nalaz bolničkog nadzora poklapa se sa nalazima Ministarstva. U tom trenutku, rekao je Meštrović, nije bilo u KBC-u Split lijeka Remdesivir. Slobodnih kreveta je bila. 

Novinari su sve govornike na konferenciji pitali bi li oni osobno, kao liječnici, još jednom pregledali ili primili u bolnicu Matijanića. Nitko nije izravno odgovorio na pitanje. 

"U tim razgovorima nije bilo stručnih grešaka. Ono što treba naglasiti, da se ne smije i ne može donositi neki zaključak jer bez kliničkog pregleda pacijenta, to je u svemu nedostajalo. U tim razgovorima rečeno je da pacijenta netko treba pregledati", kazao je Meštrović.

 

Uključen i DORH

Ministarstvo je prije tjedan dana izvijestilo da su provedeni inspekcijski izvidi o slučaju Matijanićeve smrti te da stručne analize provodi posebno Povjerenstvo u suradnji s Državnim odvjetništvom.

Pročitajte i ovo Nestašica lijekova: Ilustracija - 3 ZA DNEVNIK NOVE TV Imaju li bolnice zaista dovoljno lijekova protiv COVID-a? Iz jednog KBC-a poručili: "Ostali smo bez Remdesivira krajem srpnja"

Pročitajte i ovo Sofija Preljvukić BEROŠ ŠALJE ISTRAŽITELJE Reporterka Dnevnika Nove TV iz Splita o slučaju novinara Matijanića: "Iz obitelji stižu određene informacije..."

Izvršen je uvid u svu medicinsku dokumentaciju te su preslušani svi audiozapisi komunikacije pacijenta i člana obitelji sa zdravstvenim ustanovama. Također su obavljeni i razgovori sa svim izravnim sudionicima iz zdravstvenog sustava povezanim s ovim slučajem.

Rezultate inspekcije Ministarstvo će objaviti na konferenciji u 16 sati. Izjave pratite uživo na portalu DNEVNIK.hr. 

Vladimir Matijanić preminuo je 5. kolovoza od posljedica zaraze koronavirusom, a sumnja se da mu nije pružena adekvatna medicinska skrb iako je više puta je zvao i zatražio liječničku pomoć.  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene