Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminuo od korone

Partnerica preminulog novinara Matijanića: "Deset puta smo zvali hitnu i molili da ga prime u bolnicu. Nisu htjeli"

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u subotu cjelovito izvješće o pružanju medicinske skrbi preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću. Andrea Topić, novinarka i Matijanićeva životna partnerica opisala je što se sve događalo uoči njegove smrti.

Novinarka Andrea Topić i životna partnerica Vladimira Matijanića tvrdi da hitna pomoć nije htjela hospitalizirati Matijanića.

Pročitajte i ovo Vladimir Matijanić Tragična smrt novinara DORH odbacio kaznenu prijavu za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića Ilko Ćimić i Hrvoje Zovko treba mijenjati sustav Zovko poderao izvješće DORH-a o smrti novinara Matijanića: ''Za nas je sve to jedan veliki igrokaz na koji ne pristajemo"

Tvrdi također da nisu reagirali ni hitna infektološka ambulanta niti dežurni liječnik te da je dva dana prije Matijaniću u bolnici rečeno kako je u Hrvatskoj nestašica lijeka za sprječavanje težih posljedica COVID-a koji se daju pacijentima kao što je on.

Kako je napisala, od hitne su zatražili da Matijanića vode u bolnicu, no rekli su im da su njegovi simptomi normalno kod COVID-a. Opisuje desetke poziva hitnoj infektološkoj službi i liječnicima koji su, navodi, ostali pri stavu da oboljeli ne treba u bolnicu.

"U splitskoj bolnici su ga pustili da čeka barem dva sata. Rekao je da ima Sjogrenov sindrom i Intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti, i da se zbog toga nije mogao cijepiti", dodaje Topić.

Dobio temperaturu, pozitivno testiran

Navodi da je Matijanić 2. kolovoza dobio temperaturu i bio pozitivan na koronu. Vozili su ga na hitni prijem na Infektivnom gdje su dva sata čekali na pregled te da mu je rečeno kako nema lijeka.

"Da taj lijek nema KBC Split ni Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević, ali da ga imaju da bi ga možda dali njemu jer je imunološki bolesnik i ima kovid, i da je bila nedavno onkološka pacijentica i da ga ni njoj nisu mogli dati jer ga nema. Tražio je da kažu kako se lijek zove da ga sami potražimo, rekli su da nije važno jer ga nigdje nema. Nismo uspjeli doći do tog lijeka", napisala je.

"Hvatao se za zidove, umorio u sekundi"

Matijanić je dva dana imao visoku temperaturu koju su spuštali s lijekovima, a njegovo se stanje rapidno pogoršavalo, navodi.

"Večer prije bio već slab, nije mogao do zahoda lako, užasno bi se uspuhao, hvatao za zidove, umorio u sekundu, svi su govorili da je to normalno. Zvali smo hitnu barem 10 puta u ova dva dana, ako ne i više. Sve s ciljem da ga prime u bolnicu. Liječnik je rekao da Vlado nije imunokompromitiran, čak i da nije imunološki bolesnik jer Dekortin pije samo jedan dan", napisala je Topić.

Na ponovljeni upit da ga prime u bolnicu, Matijanić je dobio odgovor da nema potrebe za tim.

"Ujutro, 5.8. probudio se slabiji nego ikad. Pojeo je pola zobene kaše. Kavu nije takao, čaj isto. Nije mogao jesti ni piti. Nije mogao stajati uspravno. Ni sjediti. Ni ležati. Nije mogao do WC-a. Nazvala sam hitni infektološki, dva puta, nitko se nije javljao, iz treće se javila žena, rekla da je sad stvarno gotovo i da ne može samostalno ni jesti ni na zahod i rekla mi je, citiram, 'nije to za bolnicu, neka piša u lonac kraj kreveta onda prolijte u zahod'", opisala je agoniju kroz koju su prolazili.

Više nije mogao ustati iz kreveta

Matijanićevo stanje se pogoršalo toliko da više nije mogao ni ustati, ni jesti.

"Zvala sam hitnu opet. Počeo je iskašljavati bronhijalnu sluz, to me zabrinulo: '50 godina, Sjogren, infesticijska bolest pluća, autoimune bolesti, nije se cijepio, treći dan kovida, ne može se pomaknuti nimalo, bol u mišićima neizdržljiva, iskašljava sluz', vlaški sam dodala i 'otežano diše' samo da ga već je*eno vode jer je iz aviona jasno da mu treba stručna pomoć, na što je Vlado slabašno dobacivao 'ma nisam', hitna je rekla 'gospođo to je sve normalno. Jedino ako ne može disati dovozi se u bolnicu'", napisala je Topić.

I daljnji pozivi hitnoj nastavljali su se s odgovorom liječnika da nema potrebe za hospitalizacijom, navodi u svojem postu. Kad je Matijanić zamolio da mu daju infuziju, dobio je odgovor da to rade samo u bolnici.

"Kasnije kad su drugi put došli bogami su imali infuziju u torbi, ali je bilo prekasno. On se nije mogao pomaknuti ni centimetra već prvi put kad su bili tu. Niti centimetra. Tehničar ga je morao pomoći privaliti na bok da mu da injekciju. Vlado je pitao zašto se luđački znoji i hladan je, a nema fibru. Tehničar mu je rekao da je to od Lekadola. Posteljina je bila u lokvama. Brisala sam ga ručnikom i maramicama", opisala je Topić.

"Nije mogao disati"

"Nakon niti dva sata, stojim u kuhinji i čujemo njegovo 'upomoć'. Dotrčavam, vidim da su mu stopala plava, dotičem ih, hladna su, jasno mi je da nema cirkulacije uopće. Lice mu je sivo, kao da nema krvi, ni kisika. Jedva mi govori 'ne mogu disat'. Zovem hitnu da dolaze isti tren i da ne može disati. Sjećaju nas se, kako i ne bi, kažu da će ga sada odvesti u bolnicu", opisala je događaje tog dana.

Dok mu je pakirala stvari za bolnicu, tehničari su stigli i pokušali ga podići na stolicu i odnijeti.

"U to ga jedan tehničar hvata za noge i drži ih u zraku, govori 'ovo će mu podić tlak', ali on postaje sve bljeđi, dovlače ga na lancunu na onu stranu kreveta bliže stolici, vidim da mu je glava klonila u čudan položaj, kao, zabačena je, vičem 'u ovom položaju ne može disat!!', kažu 'ma može', uhvatim ga za ruku, govorim mu da će sve biti u redu, da će ga odvesti u bolnicu, on me pogleda i preokrene oči i zaspe zauvijek", napisala je Topić.

Oživljavali su ga možda i sat vremena, dodaje, no Matijaniću više nije bilo spasa.

U KBC-u Split se provodi nadzor

U KBC-u Split provodi se interni nadzor. "Od KBC-a Split tražim cjelovito izvješće o svim postupanjima", istaknuo je u subotu ministar Vili Beroš.

Na upit o neadekvatnoj pomoći, odgovorio je kako u ovom trenutku ne može još ništa govoriti. Pokrenut je unutarnji nadzor u KBC-u Split te u splitskoj Hitnoj medicinskoj pomoći, koji će pokazati pravo stanje stvari, dodao je Beroš.

Na temelju dostupnih informacija, istaknuo je, ne može graditi svoj stav ni službeno mišljenje. "Moramo ispitati i vidjeti o čemu se radi", napomenuo je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene