Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Imaju li bolnice zaista dovoljno lijekova protiv COVID-a? Iz jednog KBC-a poručili: "Ostali smo bez Remdesivira krajem srpnja"

Aktualno Galerija Nestašica lijekova: Ilustracija - 3 Nestašica lijekova: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica lijekova: Ilustracija - 2 Nestašica lijekova: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica lijekova: Ilustracija - 1 Nestašica lijekova: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica lijekova: Ilustracija - 4 Nestašica lijekova: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Nestašica lijekova: Ilustracija - 5 Galerija 1/9 >>
Slučaj Vladimira Matijanića pokrenuo je i pitanje koliko su dostupni lijekovi za COVID u Republici Hrvatskoj. Više je o tome doznala reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

U Minstarstvu kažu da bolnice imaju dovoljno lijeka, HUBOL tvrdi da to i nije baš tako, a imunolozi upozoravaju da neki lijekovi još nisu ni stigli u Hrvatsku. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak donosi stvarnu situaciju s dostupnosti lijekova.

Ministarstvo zdravstva kaže da imamo dosta Remdesivira, lijeka koji primaju teško bolesni COVID pacijenti. Liječnici računaju - imamo doza za 80 pacijenata, a u bolnicama ih je 600. 

Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit pojasnila je stvarnu situaciju. "Prema osnovama matematike, za liječenje trenutno nemamo dovoljno lijeka, odnosno ako bi svi pacijenti koji su hospitalizirani zahtijevali primjenu lijeka, mi ga nemamo dovoljno", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna provjerili stanje zaliha Nakon optužbi o nedostatku lijekova za COVID pacijente oglasilo se Ministarstvo zdravstva

Ni ne treba svima, jer na intenzivnoj skrbi je 39 pacijenata - računali su i u Ministarstvu. "Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti Remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama", poručili su.

COVID praksa je da si bolnice lijek posuđuju, ako je potrebno. Iz KB-a Sveti duh potvrdili su nam da su prije nekoliko dana ostali bez potrebnih doza lijeka Remdesivir, a zatim im je 9 doza posudila bolnica Sestre Milosrdnice, i te se doze primjenjuju na pacijentima.

Kakva je situacija u bolnicama?

Istražili smo i kakva je situacija s Remdesivirom u pojedinim bolnicama. "U KBC-u na današnji dan raspolažemo s 30 doza lijeka Remdesivir. Unazad 2 tjedna posudili smo 14 doza bolnicama KB Sveti Duh i KB Merkur", rekli su iz KBC-a Sestre milosrdnice.

U KBC-u Rijeka ga također nedostaje. "KBC Rijeka je ostao bez Remdesivira krajem srpnja, što je poznato Ministarstvu zdravstva koje nam dostavlja ovaj lijek kao donaciju", poručili su. U Osijeku je situacija bolja. "Trenutno raspolažemo s odgovarajućim mogućnostima za liječenje bolesnika sa svim lijekovima koji su dostupni u Hrvatskoj", poručili su iz KBC-a Osijek.

Na razini Europske unije odobreno je ukupno osam lijekova za COVID.
"Sva ova odobrenja dala je Europska komisija na temelju ocjene koju je provela EMA i svi oni imaju važeće odobrenje u svim državama članicama EU, pa tako i Hrvatskoj", rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "patologinja nije bila ovlaštena" Nove kontroverze u slučaju Matijanićeve smrti: Je li obdukcija naložena mimo protokola?

No u Hrvatskoj se koriste tri lijeka, a nabava Remdesivira i Ronapreve do sada je stajala više od 200 milijuna kuna. Među njima nije Paxlovid, lijek koji kronični bolesnici mogu u obliku tableta uzimati kod kuće, ali odmah u prvim danima zaraze - i o kojem virusni imunolog Luka Čičin Šain kaže da uvelike smanjuje rizik od hospitalizacije.

"Rizik hospitalizacije smanjen je za jedno 90 posto. što je dobar učinak. ali nedostatk Paxlovida je da se metabolizira preko jednog jetrenog enizima, koji se zove citoprom 450 i problem je da se puno drugih lijekova metabolizira preko istog tog enzima", rekao je Čičin Šain.

Iz njemačkog ministarstva zdravstva potvrdili su za Novu TV da taj lijek koriste od veljače. Slovensko ministarstvo kaže da proces nabavke na razini EU ide sporije od očekivanog, pa su lijek naručili sami i stiže im krajem mjeseca. Iz hrvatskog ministarstva kažu da je  postupak za Paxlovid u tijeku na razini Komisije, kao i za nove doze Remdesivira.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene