Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvoren za javnost

Kako je Markov trg postao najelitniji parking u Zagrebu: "Osim plaža počeli su nam krasti i trgove"

Aktualno Galerija Parking na Markovom trgu - 4 Parking na Markovom trgu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Parking na Markovom trgu - 3 Parking na Markovom trgu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Parking na Markovom trgu - 2 Parking na Markovom trgu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Parking na Markovom trgu - 1 Galerija 1/4 >>
Oni koji zakone donose - svoje automobile parkiraju na Markovu trgu. Podsjećamo da je Trg zbog napada na Vladu zatvoren za javnost, ali otvoren za parkiranje službenih vozila. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Markov trg dom je nekih od najvažnijih hrvatskih institucija. Tu su Vlada, Sabor, Ustavni sud. No u posljednje je vrijeme Markov trg i najelitniji parking u gradu.

"Pod krinkom da treba zaštititi Markov trg on se pretvorio u parkiralište. Najbolje besplatno parkiralište u gradu Zagrebu. Sramota", kaže Anka. 

Markov trg već više od dvije godine nije dostupan javnosti. Nakon što je mladić iz Kutine u listopadu 2020. pucao na Vladu i ozlijedio policajca, trg je iz sigurnosnih razloga ograđen i ulaz je strogo kontroliran. I dok građani na trg i dalje ne mogu, automobili ga iz dana u dan sve više zauzimaju.

"Mislim da je i malom djetetu jasno, ako netko hoće nama nešto nažao učiniti, mislim da ih ta ograda ne može spriječiti. Dakle, čini mi se da je pod tom krinkom sigurnosti zapravo Vlada sebi i svojim podobnima uzela Markov trg kao veliki parking", rekla je Ivana Kekin.

"Moguće je da su tu neki i saborski zastupnici. Ne znam, možda predsjednici odbora, ali to stvarno ne znam. Mi iz oporbe tu ne možemo, nemamo pristupa niti možemo parkirati", kaže Nikola Grmoja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica odbora za sigurnost Plenković žestoko uzvratio Milanoviću: "Možda je alergija, jugo... Igra političku igru oporbe, ali i ja za njega mogu reći da je korumpiran, da laže..."

Nekad nezaobilazna točka svih turističkih tura, ali i nezadovoljnih prosvjednika tako je građanima postala nedostupna. I na prosvjedu protiv Zakona o pomorskom dobru prosvjednicima je bio dostupan samo djelić trga. Ostatak je bio rezerviran za vozila.

"Osim plaža počeli su nam krasti i trgove i općenito neke prirodne površine koje bi po Ustavu trebale biti na raspolaganju svim građanima RH. Ovo je sramota", kaže Mirela Ahmetović.

"Ovo je isto jedan oblik privatizacije javnog prostora gdje se vlada koristi tim prostorom kao javnim parkingom", rekla je Katarina Peović.

Pročitajte i ovo Parlametar OTVORENOST I SIGURNOST Doznajemo hoće li građani uskoro moći na zabranjeni trg: "Na temelju prikupljenih saznanja..."

Iz MUP-a pak kažu kako je zbog radova na crkvi čak i smanjen prostor koji se dosad koristio za parkiranje. No, već je letimičan pogled dovoljan da se vidi da vozila na trgu nikada nije bilo više.

Uz prostor koji se koristio nekada, iza crkve, a na kojem smo i sada zatekli vozila, sada se parkira na cijelome trgu. Pojašnjavaju i da dio vozila pripada građevinarima, ali da, uz pregled i najavu, na trg mogu doći službena vozila dužnosnika te vozila najavljena od nadležnih službi i institucija. Mogu li ostati satima na trgu i parkirani - nisu precizirali. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene