Nekoliko sati nakon napada na Markovu trgu, MUP je uveo privremeno ograničenje slobode kretanja na mjestu gdje se nalaze najvažnije državne institucije. Miljenko Radnić, načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti otkriva hoće li se i kada te mjere mijenjati.

Galerija Miljenko Radnić i Andrija Jarak +0 Miljenko Radnić

Županijsko državno odvjetništvo o cijelom slučaju vodi kriminalističko istraživanje i o svemu će kažu, pravovremeno obavijestiti javnost. Miljenko Radnić, načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti, otkriva do kuda je stiglo kriminalističko istraživanje, te hoće li se i kada te mjere mijenjati i od privremenih postati trajne.

Vezani članci Andrej Plenković i Zoran Milanović Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i dalje je na čekanju. Državni vrh se prepire, a bivši dužnosnici otkrivaju kakva je prije bila praksa Andrej Plenković Vlada oštro u borbi protiv radikalizacije: ''Govor mržnje nismo otkrili u ponedjeljak, ali granica je prijeđena''

"Što se samih mjera tiče, one su uspostavljene kada se dogodio teroristički napad na Markovu trgu. Mjere su pokazale svoju opravdanost. Mi smo uputili određene prijedloge iz nadležnosti policije i čekamo odgovor", napomenuo je. 

Na pitanje kako će izgledati trajno rješenje na Markovu trgu, odgovara: 

"Što se tiče izgleda, ja njega ne mogu komentirati, ali što se tiče učinkovitosti, radi se o sustavu tehničkih zapreka koje će onemogućiti namjeru počinitelja da se probije u štićeni prostor motornim vozilom ili nekim drugim sredstvom ili osobno", poručio je.

Na pitanje hoće li stavljati mehaničke blokade kakve postoje na ulazu na Pantovčak kaže: "To su slična tehnička rješenja kao na Pantovčaku, ali pitanje je što će biti prihvaćeno. U svakom slučaju bitno je da rješenja budu učinkovita i da se postigne suglasnost onih koji o tome odlučuju", istaknuo je.

Na pitanje hoće li ljudi smjeti prolaziti Markovim trgom odgovara: "U postojećoj situaciji, procijenili smo rizike i detektirali sve pojedince i skupine koji imaju potrebu ući u štićeni prostor ili u crkvu Svetog Marka. Svima njima smo omogućili da dođu na ovaj prostor uz poštivanje određenih standarda sigurnosti.

Privremene mjere osiguranja uskoro će postati trajne. Izgledati će slično kao i do sada osim što će najvjerojatnije imati mehaničke blokade kako automobili ne bi mogli ulaziti na Trg sv. Marka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju