Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Želite promijeniti izabranog liječnika prije isteka roka od godinu dana: I to je moguće

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jedno je od temeljnih pravila da osigurana osoba izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite bira na razdoblje od godine dana. No što učiniti ako želite u ranijem roku promijeniti liječnika i u kojim je slučajevima to moguće?

Za odabir novog izabranog doktora iz djelatnosti obiteljske medicine dovoljno je javiti se u ordinaciju ugovornog doktora koji ima mjesta za upis novih pacijenata, sa zdravstvenom iskaznicom, gdje osigurana osoba potpisuje tiskanicu Izjave o izboru ili promjeni izabranog doktora.

Kako su nam iz HZZO-a rekli, razlozi zbog kojih osigurana osoba promjenu izabranog doktora može zatražiti i prije isteka navedenog razdoblja (godina dana) su sljedeći:

- kada osigurana osoba promijeni mjesto prebivališta odnosno boravišta

- kada osigurana osoba namjerava izbivati iz mjesta prebivališta ili boravišta duže od tri mjeseca

- kada izabrani doktor prestane raditi, promijeni sjedište ordinacije ili prestane biti ugovorni doktor HZZO-a

- kada izabrani doktor ima u skrbi veći broj osiguranih osoba od maksimalno mogućeg broja propisanog općim aktom HZZO-a

- kada između osigurane osobe i izabranog doktora postoji poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuju daljnje liječenje

Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images

Razlog promjene trebate naznačiti u obrascu Izjava o izboru/promjeni izabranog doktora, koju možete preuzeti u ordinaciji svog doktora ili na stranicama HZZO-a.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Želite promijeniti liječnika opće prakse, a svi tvrde da nema mjesta? Rješenja ipak ima...

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Imaš pravo, ostvari ga Preventivni pregledi besplatni su i bezbolni, a spašavaju život: Doznajte kako provjeriti svoje zdravlje

Ako ste kao razlog naveli poremećaj međusobnih odnosa, valjanost vašeg zahtjeva za promjenu izabranog doktora ispitat će posebno povjerenstvo. Članove povjerenstva u tom slučaju imenuje voditelj regionalnog ureda, odnosno područne službe HZZO-a u mjestu vašeg stanovanja.

Izbor doktora izvan mjesta prebivališta

Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Imaš pravo, ostvari ga Trebate dijete upisati u dječji vrtić? Zakon se mijenjao, donosimo detalje o pravu prednosti pri upisu

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Imaš pravo, ostvari ga Trebate pregled liječnika na koji se u bolnici čeka mjesecima? Možete se naručiti kod privatnika s uputnicom, no postoji kvaka

Osigurana osoba može izabrati doktora u djelatnostima primarne zdravstvene zaštite izvan mjesta prebivališta, međutim u takvim okolnostima osigurana osoba treba znati da u djelatnosti opće obiteljske medicine neće biti u mogućnosti ostvariti niz prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja, primjerice kućnu posjetu, primarnu laboratorijsku dijagnostiku osim hitnih pretraga, patronažnu zdravstvenu zaštitu, zdravstvenu njegu u kući te sanitetski prijevoz.

Dakle, neovisno o mogućnosti izbora doktora izvan mjesta prebivališta, s obzirom na navedene razloge, preporuka je HZZO-a da osigurana osoba bira doktora najbližeg mjestu prebivališta.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene