Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA

Europska kartica zdravstvenog osiguranja: Što pokriva, tko je može zatražiti i gdje se može koristiti

Europska kartica zdravstvenog osiguranja
Europska kartica zdravstvenog osiguranja Unsplash
Aktualno Galerija Europska kartica zdravstvenog osiguranja Europska kartica zdravstvenog osiguranja Foto: Unsplash Europska kartica zdravstvenog osiguranja - 2 Europska kartica zdravstvenog osiguranja - 2 Foto: Getty Images Europska kartica zdravstvenog osiguranja - 1 Europska kartica zdravstvenog osiguranja - 1 Foto: Getty Images +0 Europska kartica zdravstvenog osiguranja - 3 Galerija 1/4 >>
Europska kartica zdravstvenog osiguranja neka vam se svakako nađe u novčaniku putujete li u ostale države članice EU-a, Island, Lihtenštajn, Norvešku ili Švicarsku.

Idete li na put, u pripreme ubacite i brigu o zdravlju. Za ne daj Bože situacije u novčanik stavite europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Na tu karticu (skraćeno EKZO, na engleskom EHIC) pravo imaju sve osigurane osobe HZZO-a. 

Ako imate karticu i osigurani ste u HZZO-u i ako se za vrijeme privremenog boravka na području druge države EU-a iznenada razbolite, ozlijedite ili doživite nesreću, imate pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku. To ide na teret sredstava HZZO-a.

Ovako HZZO objašnjava što je EKZO.

"Besplatna kartica koja vam u državama članicama EU-a omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne, uzimajući u obzir prirodu usluga i dužinu očekivanog boravka, a kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga."

Što pokriva europska kartica zdravstvenog osiguranja

EKZO pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javite kaže da se ne može odgoditi do vašeg planiranog povratka u Hrvatsku.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja Europska kartica zdravstvenog osiguranja - 1 Foto: Getty Images

Neodgodiva zdravstvena zaštita je i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima, ako cilj putovanja nije liječenje (na primjer kontrola visokog tlaka), te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod.

Pročitajte i ovo Obrtnici pred mirovinu Imaš pravo, ostvari ga "Imamo manje prava od onih koje zapošljavamo": Obrtnici ljutiti jer ne mogu u mirovini raditi na pola radnog vremena. Evo što im preostaje

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA Brojni problemi kredita i dugova nakon smrti! Što članovi obitelji preminule osobe trebaju obavezno napraviti?

Također, neodgodive su zdravstvene usluge npr. i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no za korištenje tih usluga prethodno se morate dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati.

Što ne pokriva EKZO?

I HZZO i Europska komisija napominju kako europska kartica zdravstvenog osiguranja nije zamjena za putno osiguranje.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja Europska kartica zdravstvenog osiguranja - 2 Foto: Getty Images

"Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga je preporučljivo uz EKZO imati i odgovarajuće putno osiguranje", napominju, dok na stranicama Europske komisije navode kako ona ne pokriva troškove ako putujete s isključivim ciljem da vam se pruži medicinski tretman te da:

"Ne predstavlja jamstvo za besplatnu uslugu. Budući da se zdravstveni sustavi država razlikuju, u drugoj zemlji možda ćete morati platiti usluge koje su kod kuće besplatne."

Što ako imam karticu, a svejedno moram platiti zdravstvene usluge? Mogu li ostvariti pravo na naknadu troškova?

"Da, ako se radilo o zdravstvenim uslugama neodgodive naravi koje je pružio ugovorni pružatelj zdravstvene usluge. Po povratku u Hrvatsku možete HZZO-u podnijeti zahtjev", napominju.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja Europska kartica zdravstvenog osiguranja - 3 Foto: Getty Images

U kojim državama vrijedi europska kartica zdravstvenog osiguranja?

U svih 27 država članica EU-a, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj.

Gdje podnijeti zahtjev?

U najbližem regionalnom uredu, odnosno područnoj službi HZZO-a ili online na ovom linku. U roku od 8 dana od dana predaje zahtjeva moći ćete osobno preuzeti EKZO. Kartica u pravilu vrijedi tri godine.

"EKZO možete zatražiti i putem tzv. redomata (sustavi za uvođenje elektroničkih redova čekanja), temeljem iskaznice zdravstveno osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju. Redomati se nalaze u Regionalnom uredu HZZO-a u Zagrebu na adresama Klovićeva 1 i Jukićeva 12, u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci na adresi Slogin kula 1 te u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku na adresi Kapucinska 33. Na redomatu ćete moći odmah preuzeti EKZO", navodi se na stranici e-Građani.
 

Moram hitno na put, a nemam karticu. Može li se procedura ubrzati?

U HZZO-u savjetuju da se u tom slučaju javite u regionalni ured ili područnu službu HZZO-a, gdje će vam se odmah izdati certifikat koji privremeno zamjenjuje EKZO za razdoblje vašeg putovanja.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.
Svoju priču pošaljite na
reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene