Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Želite promijeniti liječnika opće prakse, a svi tvrde da nema mjesta? Rješenja ipak ima...

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Želite promijeniti liječnika opće medicine, ali samo dobivate odbijenice. Ili zbog popunjenosti ili vam navode neki drugi razlog. Odgovore što napraviti u takvom slučaju potražili smo u HZZO-u.

Nije rijetkost da građani žele promijeniti liječnika opće medicine, ali u domu zdravlja dobiju - odbijenicu. Najčešći razlog koji se za to navodi jest popunjenost. No je li to zaista tako i što pacijenti mogu napraviti, objasnili su iz HZZO-a.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Rijetki ga koriste, a može spasiti život! Znate li kako iskoristiti svoje pravo na drugo mišljenje? Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Želite promijeniti izabranog liječnika prije isteka roka od godinu dana: I to je moguće

Kako su nam objasnili, dovoljno je javiti se u ordinaciju ugovornog doktora koji ima mjesta za upis novih pacijenata, sa zdravstvenom iskaznicom, gdje osigurana osoba potpisuje tiskanicu Izjave o izboru ili promjeni izabranog doktora. Osigurana osoba izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite bira u pravilu za razdoblje od godine dana.

Pročitajte i ovo Slađana Novoselnik na izricanju predsude Već treća presuda Fatalna ujna osuđena zbog poticanja na ubojstvo muža: Dobila četiri godine i 10 mjeseci, a nećak sedam godina zatvora

No što napraviti u slučaju da vas ne žele primiti?

"Osigurane osobe koje sumnjaju da su nepropisno odbijene za upis mogu se javiti HZZO-u, u regionalni ured ili u područnu službu nadležnu prema mjestu svog prebivališta, odnosno sjedišta ordinacije. U slučajevima mogućeg neopravdanog odbijanja upisa pacijenata od ugovornih doktora, nadležni regionalni ured ili područna služba HZZO-a može provesti kontrolu te u slučaju utvrđivanja nepravilnosti u mogućnosti je izreći mjeru predviđenu ugovorom", objasnili su nam iz HZZO-a.

Pročitajte i ovo Kubanski vojnici - 1 plaćenici u potrazi za boljim životom Prevareni i očajni, idu u rat za Rusiju: "Potpisali smo ugovor s vragom, a vrag ne dijeli slatkiše"

Građani se mogu javiti ravnateljstvu određenog doma zdravlja, u kojem je doktor koji odbija upisati osiguranu osobu zaposlenik, kako bi im ravnateljstvo pomoglo u ostvarivanju prava na slobodan izbor doktora primarne zdravstvene zaštite i upozorilo zaposlenike na poštivanje ugovornih obveza.

Prema važećoj Odluci o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, minimalni broj osiguranih osoba koje mogu biti opredijeljene po timu u djelatnostima opće/obiteljske medicine je 1275, standardno je 1700, a maksimalno 2125 osiguranih osoba. Podaci o ugovornim ordinacijama i mogućnosti upisa u pojedini tim dostupni su na ovim dvjema stranicama: HZZO ili Tražilica ugovornih subjekata – izbor doktora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Femicid u Italiji Horor u susjedstvu, nema kraja nasilju nad ženama: Jednu je muž zapalio, drugu izbo nožem, obje su mrtve

Osigurane osobe mogu se javiti i HZZO-u ako im je potrebna pomoć o informaciji o izboru doktora. Regionalni uredi i područne službe HZZO-a zaprimaju telefonske upite i zamolbe za pomoć osiguranih osoba vezano za upis u tim doktora primarne zdravstvene zaštite, koje se rješavaju promptno, u neposrednom kontaktu, kako bi osigurana osoba potrebnu zdravstvenu zaštitu ostvarila bez odlaganja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pamtit će taj travanj Protiv trojice hrvatskih policajaca podignuta optužnica! Zaustavili vozilo i pristali na suludi vozačev plan

Naravno, ako doktor u čiji tim se osigurana osoba želi upisati nema slobodnih mjesta za upis novih osoba, osoba se neće moći upisati.

U tom slučaju osigurana osoba upućuje se na mogućnost izbora drugog doktora primarne zdravstvene zaštite koji ima slobodnih mjesta, a na području je koje osobi odgovara.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene