Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Preventivni pregledi besplatni su i bezbolni, a spašavaju život: Doznajte kako provjeriti svoje zdravlje

Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Foto: Getty Images
Ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno se povećava mogućnost izlječenja. Preventivni pregledi i rana dijagnoza spašavaju živote. Doznajte kako do preventivnog pregleda koji može spasiti život.

Ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno se povećava mogućnost izlječenja. Zato se u Hrvatskoj provode preventivni pregledi za rano otkrivanje raka pluća, dojke, vrata maternice i debelog crijeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Je li tijekom bolovanja dopušteno otputovati? Provjerite što se smije, a što ne, kako ne biste ostali bez novca Obilježavanje mjeseca svjesnosti o oboljenjima debelog crijeva Opasna bolest Većina ignorira znakove: ''Dok pričamo tu danas, 2000 ljudi hoda u Hrvatskoj, a da ne zna da je bolesno''

Riječ je o bolestima koje su među vodećim uzrocima smrti u državi.

Na kućne adrese građana već godinama stižu pozivi na preventivne preglede. Ministarstvo zdravstva poziva sve koji dobiju poziv da se na njega odazovu.

Preventivni pregledi potpuno su besplatni i bezbolni, a spašavaju život, poručuju iz ministarstva.

Ciljne skupine

Nacionalni program prevencije raka pluća u ciljnoj skupini ima osobe između 50 i 75 godina koje su aktivni pušači ili su prestale pušiti unutar 15 godina prije probira uz pušački staž od minimalno 30 godina. Osobe su ciljna skupina bez obzira na komorbiditete i druge demografske ili anamnestičke osobitosti.

Oni koji zadovolje te kriterije, ali su prestali pušiti prije više od 15 godina neće biti uključeni u Nacionalni program, s obzirom na to da je rizik obolijevanja od raka pluća nakon 15 godina od prestanka pušenja izjednačen s nepušačkom populacijom.

Ilustracija - 1 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

U okviru preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke pozivi stižu na kućne adrese žena u dobi između 50 i 69 godina. Riječ je o pozivima na mamografski pregled svake dvije godine.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su žene i muškarci u dobi od 50 do 74 godine koji se pozivaju da provedu testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici svake dvije do tri godine. Pozitivne osobe zatim se pozivaju na kolonoskopski pregled.

Programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su žene u dobi između 25 i 64 godine, koje na kućnu adresu dobivaju poziv na papa-test svake tri godine.

Preventivni pregledi za starije od 40 godina

Svi građani stariji od 40 godina, prema planu Ministarstva zdravstva iz travnja, trebat će na preventivni zdravstveni pregled. Mjerit će se težina, visina, obujam struka. Vadit će se krv i gledati razina glukoze u krvi. Radit će se lipidogram za otkrivanje kardiovaskularnih bolesti. Kontrolirat će se sluh i vid.

Ilustracija - 1 Ilustracija - 3 (Foto: Getty Images)

Dio je to preventivnog pregleda na koji će biti pozvani građani stariji od 40 koji barem dvije godine nisu bili kod liječnika. Svi ostali pregledi obavljat će se po potrebi, ovisno o dobi, spolu i povijesti bolesti.

Pacijenta na pregled poziva Zavod za javno zdravstvo, pregled obavlja njegov liječnik ili se obavlja na punktu na kojem dio pretraga može obaviti i medicinska sestra. Rezultati se upisuju u sustav ili, ako je potrebno, pacijente šalju na dodatne preglede u bolnicu.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene