Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Trebate dijete upisati u dječji vrtić? Zakon se mijenjao, donosimo detalje o pravu prednosti pri upisu

Ilustracija - 2
Ilustracija - 2 Foto: Getty Images
Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju po novom propisuje da svako dijete rane i predškolske dobi ima pravo upisa u dječji vrtić ili školsku ustanovu u kojoj se izvodi rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Od ove godine povećan je broj djece koja će imati pravo prednosti pri upisu.

Upis djece u dječje vrtiće za sljedeću akademsku godinu počinje uskoro. Vrtići na svojim web-stranicama objavljuju u kojem je razdoblju moguće poslati prijavu za upis djeteta.

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih U bolnici s djecom Imaš pravo, ostvari ga Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete i kako se ono ostvaruje

Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u dosta se stavki promijenio, roditelje će najviše zanimati one koje se tiču prava prednosti kod upisa djece.

Pravo svakog djeteta na upis

Od ove godine zakon propisuje pravo svakog djeteta rane i predškolske dobi na upis u dječji vrtić ili školsku ustanovu u kojoj se izvodi rani ili predškolski odgoj i obrazovanje.

Za dijete koje je obvezno pohađati predškolu jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave dužna je osigurati mjesto u dječjem vrtiću ili osnovnoj školi koja provodi program obvezne predškole.

Prednost pri upisu

Prednost pri upisu u dječje vrtiće kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne samouprave imaju djeca koja su do 1. travnja navršila četiri godine života, što je novina.

Prednost se odnosi na sljedeću pedagošku godinu. Ne odnosi se na privatne ili vrtiće kojima je osnivač vjerska zajednica i slično.

Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 (Foto: Getty Images)

Prema izmijenjenom zakonu, pravo prednosti pri upisu imaju:

  • djeca s teškoćama u razvoju i kroničnim bolestima koja imaju nalaz i mišljenje nadležnog tijela iz sustava socijalne skrbi ili potvrdu izabranog pedijatra ili obiteljskog liječnika da je razmjer teškoća u razvoju ili kronične bolesti okvirno u skladu s listom oštećenja funkcionalnih sposobnosti sukladno propisu kojim se uređuje metodologija vještačenja
  • djeca jednoroditeljskih obitelji
  • djeca osoba s invaliditetom upisanih u Hrvatski registar osoba s invaliditetom
  • djeca koja imaju prebivalište ili boravište na području dječjeg vrtića.

Djeca s teškoćama u razvoju i ranije su imala pravo prednosti, no sada su u tu kategoriju dodana i djeca s kroničnim bolestima.

Dodatni je uvjet nalaz i mišljenje nadležnog tijela iz sustava socijalne skrbi, potvrda pedijatra ili obiteljskog liječnika o razmjeru teškoća u razvoju ili kronične bolesti.

Uz njih, pravo imaju i djeca koja su pravo na prednost imala i ranije:

  • djeca roditelja invalida Domovinskog rata
  • djeca iz obitelji s troje ili više djece
  • djeca obaju zaposlenih roditelja
  • djeca samohranih roditelja
  • djeca koja su ostvarila pravo na socijalnu uslugu smještaja u udomiteljskim obiteljima
  • djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu ili roditelja korisnika zajamčene minimalne naknade.

Prije upisa - inicijalni razgovor

Zakon ne uređuje način ostvarivanja prava prednosti, već to čini osnivač dječjeg vrtića svojim aktom.

Prije upisa djeteta u dječji vrtić provodi se inicijalni razgovor s roditeljem i djetetom. Razgovor provodi stručno povjerenstvo vrtića - stručni suradnici, viša medicinska sestra i ravnatelj.

Ilustracija - 2 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Stručno povjerenstvo prosuđuje o uključivanju djece u odgojno-obrazovne skupine s redovitim ili posebnim programima za djecu s poteškoćama u razvoju, djece sa zdravstvenim teškoćama i neurološkim oštećenjima i djece koja pri upisu nisu imala priložene preporuke stručnjaka.

Upisi se provode i elektroničkim putem, no to nije obveza, nego opcija koju vrtići imaju na raspolaganju, a koja pojednostavljuje postupak upisa i umanjuje papirologiju.

Potrebno je priložiti...

Uz zahtjev za upis djeteta u dječji vrtić potrebno je priložiti: izvod iz matice rođenih ili rodni list djeteta, potvrdu o mjestu prebivališta, potvrdu o radnom statusu roditelja i popunjen upitnik koji se dobiva u svakom vrtiću. U slučaju da se roditelji pozivaju na pravo prednosti kod upisa, potrebna je i dodatna dokumentacija.

Popis svih potrebnih obrazaca i dokumenata s uputama gdje ih pribaviti objavljuje se na vratima dječjeg vrtića tijekom upisnog razdoblja. Zahtjev za upis djeteta u dječji vrtić moguće je predati i u sustavu e-građani.

Popis vrtića u Hrvatskoj, uz mogućnost pretraživanja, može se naći na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene