Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upisi u tijeku

Ministar pohvalio potez osam zagrebačkih gimnazija: "One su se dogovorile, mislim da je to jako dobro"

Radovan Fuchs
Radovan Fuchs Foto: Damir Krajac/Cropix
Ministar Radovan Fuchs poručuje da u školama ima dovoljno mjesta te ohrabruje gimnazije s prijemnim ispitom.

Ministar Radovan Fuchs poručio je da nijedan učenik neće ostati neupisan u srednju školu jer mjesta ima dovoljno, dobrim rješenjem ocijenio je prijemni ispit u osam zagrebačkih gimnazija za koje postoji najveći interes, a ustvrdio je i da trenutno ne postoji potreba za malom maturom.

U izjavi novinarima nakon sjednice Vlade u četvrtak, ministar znanosti, obrazovanja i mladih referirao se na pojedine ocjene da poplava broja superodlikaša utječe na mogućnost upisa u srednje škole, poručivši da mjesta u srednjim školama ima apsolutno dovoljno. "Dakle, sigurno da nijedno dijete neće ostati neupisano", rekao je.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Uoči izbora Ivana Petrović za DNEVNIK.hr o EU izborima: "Vidjet ćemo smjer kojim ide politička zajednica Starog Kontinenta opterećenog brojnim problemima"

Istaknuo je i da je s provedbom nacionalnih ispita (4. i 8. razred) u cijeloj Hrvatskoj zabilježen lagani pad broja superodlikaša. Pritisak kod upisa, naveo je, postoji primarno u Zagrebu u osam gimnazija gdje je najveća navala, no to ne znači, ponovio je, da nema dovoljno mjesta za upise u gimnazije. "Dapače, mi potičemo upise u gimnazijske programe, a o srednjim strukovnim školama da ne govorim", dodao je.

U tih osam zagrebačkih gimnazija, rekao je, Ministarstvo je odobrilo da uvedu prijemni ispit. "I one su se dogovorile, što mislim da je jako dobro, da on bude jedinstven. Djeca će ga pisati u školi prvog izbora, a vrijedit će za sve ostale. I s takvim pristupom omogućeno je i nekom tko nije superodlikaš da postigne maksimalan broj bodova i upiše se, unatoč tome što nema 5.0 od početka do kraja (školovanja)", rekao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: "Imamo najnižu inflaciju u tri godine, to je rezultat mjera Vlade"

Osvrnuo se i na sugestije da se nacionalni ispiti primijene kao mala matura te rekao kako trenutno smatraju da nema potrebe za tako nečim.

"A hoće li se jednog dana pojaviti takva potreba, možemo raspravljati i vidjeti. Ali, samim tim što je cijeli sustav kompletno uhodan, ako bi se jednog dana takvo nešto primijenilo, ne bi bilo nikakvog problema", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene