Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska federacija novinara (EFJ) osudila je najnoviju prijetnju upućenu novinaru Dušanu Miljušu, te je, zajedno s Hrvatskim novinarskim društvom (HND), pozvala hrvatske vlasti da zaštite napadnutoga novinara, njegovu obitelj i pronađu njegove napadače.


Kako stoji u današnjem priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke, EFJ je u izjavi dostavljenoj HND-u "osudio još jednu u nizu ozbiljnih prijetnji Dušanu Miljušu".

Vezani članci Slika nije dostupna Za financijski spas: Parlament Federacije BiH usvojio zakone Slika nije dostupna Miljuš: Imam indicije tko me pretukao

EFJ (čije je središte u Bruxellesu) te prijetnje smatra napadom na novinarske slobode i istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj i ističe da je Republika Hrvatska kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju (EU).

U priopćenju se podjseća da je Miljuš u utorak, 8. srpnja, dva dana nakon što je o kriminalu govorio u emisiji HTV-a, zaprijetila nepoznata osoba nazvavši telefonom jednoga člana njegove obitelji. 

>> Dušan Miljuš primio nove ozbiljne prijetnje

>> Postoje sumnje da su Miljuša pokušali ubiti

Zbog napada na Miljuša uznemiren je i SEEMO (Medijska organizacija jugoistočne Europe sa sjedištem u Beču). U priopćenju te organizacije ističe se da "najnovije prijetnje nisu samo napad na osobne slobode već i na istraživačko novinarstvo te općenito na slobodu govora".

Prijetnje Miljušu oštro je jučer osudila i Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, pozvavši nadležne da identificiraju i kazneno gone odgovorne za te i druge pokušaje gušenja slobodnih medija prijetnjama i zastrašivanjem.

Novinar Dušan Miljuš, koji godinama piše o organiziranom kriminalu, brutalno je pretučen 2. lipnja ove godine bejzbol palicom ispred zgrade u kojoj stanuje u Zagrebu. Njegovi napadači su i dalje nepoznati javnosti.