Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije točno godinu dana brutalno je pretučen novinar Dušan Miljuš koji je samo srećom preživio, napad dvojice napadača, a policija još nije privela pravdi njegove počinitelje. U nekoliko navrata bilo je nekih informacija po kojima se policija približila napadačima, ali do dana današnjeg nije bilo ništa od toga.


Javnost bi još više zanimalo tko je naručitelj ovog premlaćivanja, ali istraga još ništa nije donijela niti u tom pogledu. Zanimljivo je za primijetiti da su otkriveni napadači na Luku Ritza i Igora Rađenovića, dva napada koja su se dogodila u isto vrijeme kada i na Miljuša, a da nisu njegovi napadači, što pobuđuje sumnje da iza ovog napada stoji netko moćan. Teško je pretučen metalnim šipkama i na dva mu je mjesta slomljena ruka a policija je s podizanjem kaznene prijave čekala gotovo dva tjedna. Zagrebačko državno odvjetništvo je ovaj napad prihvatilo kao pokušaj ubojstva.

Godinu dana poslije živi s policijskom zaštitom 24 sata dnevno

Vezani članci Sjednica Vlade HND o napadu vladajućih na medije: "Ovolika količina nepotkrijepljenih tvrdnji ne samo da je sramotna, nego je i opasna" Hrvoje Zovko, HND Oštra reakcija HND-a na Plenkovićevo prozivanje novinara: ''U opisu njegovog posla nije biti glavni urednik hrvatskih medija''

Miljuš danas još uvijek živi s policijskom zaštitom i to 24 sata dnevno koja prati svaki njegov korak. Rekao nam je danas da to nije jednostavno, iako su to ljudi koji profesionalno rade svoj posao, nastoje biti diskretniji koliko mogu i koliko smiju. On takav život ne bi poželio nikome.

Nije zadovoljan što godinu dana poslije nisu otkriveni napadači, a kamoli naručitelj napada. 'Svjestan sam da su to takva kaznena djela u kojima se počinitelji teško otkrivaju i siguran sam da se radi o organiziranom kriminalu. No, svakako mislim da je nekakvih pomaka i rezultata trebalo biti jer se ovako šalje loša poruka', rekao nam je Miljuš. Mnogi su napadali policiju zbog traljavog očevida i dokaza koji možda nikad neće biti otkriveni, ali Miljuš se nada da će policija naći krivce. No, statistika rješavanja takvih slučajeva ne ide u prilog policije i pravosuđa te on sam smatra da ima pravo stoga biti pesimističan.

'Imam indicije tko je počinitelj, ali ne smijem otkriti zbog istrage'

Godinu dana poslije, Miljuš ima indicije tko bi mogao stajati iza napada na njega. 'Imam indicije, ali mislim da su to stvari koje u ovoj situaciji sad nisu za podijeliti sa javnosti jer bi mogle ugroziti neku istragu, a ja to sigurno ne bih htio', rekao nam je Miljuš. Kaže da nikako nije isto pisati danas i prije godinu dana, jer iako je on nastavio raditi svoj posao, uvijek mu je u primisli to što je mogao biti krajnji cilj.

Napad na novinara koji već više godina piše o mafiji i organiziranom kriminalu strukovna udruga ocijenila je kao poruku podzemlja svim novinarima da prestanu izvješćivati o gospodarskom i organiziranom kriminalu. Idućih dana tristotinjak novinara prosvjedovalo je zahtijevajući pronalazak napadača i da vlast objavi rat nasilju, kriminalu i korupciji. Novinari su došli pred zgradu Vlade i policija ih u tome nije spriječila, unatoč zakonu koji od kraja 2005. zabranjuje okupljanje na Markovu trgu. Po podacima HND-a od 90-ih je u Hrvatskoj napadnuto 40-ak.