Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH prihvatio je na izvanrednoj sjednici više braniteljskih zakona, koji omogućuju deblokiranje novca što su ga Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond obećali dati recesijom pogođenoj BiH.


'Ovim je Federacija osigurala 550 milijuna maraka u 2010., što praktično za nas znači spas', rekao je federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Vezani članci Potres, Ilustracija Potres od 3,3 po Richteru probudio stanovnike BiH u tri ujutro: "Glasan zvuk prije trešnje. Nisam bio siguran je li eksplozija ili potres" Gordana Tadić Državna tužiteljica BiH: "Znam da me godinama nezakonito prate i nadziru. Nije mi to ništa novo"

Zastupnici su prihvatili zakone kojima će se ograničiti primanja više braniteljskih i stradalničkih kategorija, što je uvjet Svjetske banke i Europske komisije za odobravanje više od pola milijarde maraka u ovoj godini. Ove izmjene prethodno su usuglašene s predstavnicima braniteljskih organizacija.

Međutim nije razmatrano uvođenje cenzusa za branitelje i bit će odgođeno do svibnja. 'Očekujemo da će Svjetska banka 25. ožujka odobriti sredstva koja su već dogovorena kao potpora proračunu, malim i srednjim poduzećima te lokalnoj zajednici', dodao je Bevanda.

Prema njegovim riječima Federacija, koja ima velike probleme zbog recesije, u ovoj će godini dobiti izravnu potporu od 550 milijuna maraka (oko 2,11 milijarde kuna).

Dodao je da Federaciju očekuje ispunjavanje dodatnih ušteda i provođenje bolnih zakonskih rezova, kako bi se osiguralo dobivanje 248 milijuna maraka nove tranše kredita iz stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. (Hina)