Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvatili braniteljske zakone

Za financijski spas: Parlament Federacije BiH usvojio zakone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH prihvatio je na izvanrednoj sjednici više braniteljskih zakona, koji omogućuju deblokiranje novca što su ga Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond obećali dati recesijom pogođenoj BiH.

'Ovim je Federacija osigurala 550 milijuna maraka u 2010., što praktično za nas znači spas', rekao je federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

Zastupnici su prihvatili zakone kojima će se ograničiti primanja više braniteljskih i stradalničkih kategorija, što je uvjet Svjetske banke i Europske komisije za odobravanje više od pola milijarde maraka u ovoj godini. Ove izmjene prethodno su usuglašene s predstavnicima braniteljskih organizacija.

Međutim nije razmatrano uvođenje cenzusa za branitelje i bit će odgođeno do svibnja. 'Očekujemo da će Svjetska banka 25. ožujka odobriti sredstva koja su već dogovorena kao potpora proračunu, malim i srednjim poduzećima te lokalnoj zajednici', dodao je Bevanda.

Prema njegovim riječima Federacija, koja ima velike probleme zbog recesije, u ovoj će godini dobiti izravnu potporu od 550 milijuna maraka (oko 2,11 milijarde kuna).

Dodao je da Federaciju očekuje ispunjavanje dodatnih ušteda i provođenje bolnih zakonskih rezova, kako bi se osiguralo dobivanje 248 milijuna maraka nove tranše kredita iz stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene