Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blizu nuklearnog uništenja

Jezivo upozorenje glavnog tajnika UN-a: "Dosad smo imali sreće, ali to nije taktika. Samo jedan pogrešan korak je dovoljan..."

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da se svijet nalazi vrlo blizu nuklearnog uništenja i da smo dosad imali "jako puno sreće" izbjegavajući nuklearni rat.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da je svijet od nuklearnog rata udaljen samo jedan pogrešan korak. Takvoj pogibelji, koja bi bila posljedica nuklearnog sukoba, nismo svjedočili još od hladnog rata. "Dosad smo imali jako puno sreće", dodao je.

Govorio je na otvorenju konferencije zemalja potpisnica Sporazuma o prestanku širenja nuklearnog oružja iz 1968. godine. Gotovo sve zemlje na svijetu potpisale su taj sporazum.

Međutim, među onima koje ga nisu potpisale poznate su one koje imaju ili za koje se sumnja da posjeduju nuklearno oružje: Sjeverna Koreja, Indija, Pakistan i Izrael, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna godišnjica primirja Sjeverna Koreja "spremna za nuklearno odvraćanje": Kim Jong Un ponovno prijeti SAD-u

Guterres je spomenuo da ova sreća koju smo dosad uživali možda neće potrajati.

"Čovječanstvo je samo jedan nesporazum, samo jednu pogrešnu računicu dalje od nuklearnog uništenja", rekao je.

"Sreća nije strategija. Sreća nije štit od geopolitičkih tenzija koje malo-pomalo ključaju i prerastaju u nuklearni sukob", dodao je.

I upozorio je da upravo te geopolitičke tenzije u današnje vrijeme "dosežu nove razine" - pozivajući se primarno na rat u Ukrajini, tenzije na Bliskom Istoku i na Korejskom poluotoku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene