Obavijesti Video Pretražite Navigacija
159. dan rata

Von der Leyen upozorava na eskalaciju energetske krize; Putin poručuje Zapadu: "Nuklearni rat se ne bi trebao dogoditi"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski Foto: STR / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP Brod sa žitom, ilustracija Brod sa žitom, ilustracija Foto: Screenshot / Twitter +1 Anatolij Čubajs Galerija 1/6 >>
159. je dan rata u Ukrajini. U nedjelju je žestoko bombardiran južni grad Mikolajiv. Gradonačelnik Oleksandar Senkevič rekao je da je to bilo vjerojatno najjače rusko bombardiranje dosad.

 

  • Ukrajinske snage vratile su kontrolu nad više od 40 naselja u regiji Herson
  • Kremlj je iskazao potporu Beogradu u situaciji na Kosovu
  • Danas krenuo prvi izvoz ukrajinskog žita
  • Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandar Senkevič rekao je da je napad u nedjelju bio vjerojatno najjače rusko bombardiranje dosad
  • Jedan od najbogatijih Ukrajinaca, izvoznik žita, ubijen je zajedno sa suprugom u žestokom ruskom granatiranju južnog grada Mikolajiva
  • Volodimir Zelenski naredio je obaveznu evakuaciju Donecka
  • Ukrajina tvrdi da su ubili desetke ruskih vojnika i uništili dva skladišta streljiva u borbama u regiji Herson

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

21:25 SAD će Ukrajini poslati još oružja, vrijednog 550 milijuna dolara, objavio je AFP na Twitteru.

19:50 Volodimir Kudricki, čelnik ukrajinskog Ukrenerga, rekao je kako je Ukrajina zaradila skoro 20 milijuna dolara prodajom električne energije Europskoj uniji te kako se očekuje da će se taj broj značajno povećati u narednim mjesecima.

"Danas, prihod od izvoza koji smo imali s kapacitetom od 100 MW, u prvom mjesecu donio nam je više od 700 milijuna grivni", rekao je.

Ukrajina je počela izvoziti električnu energiju EU 1. srpnja, prenosi SkyNews.

18:19 Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u ponedjeljak Rusiju i Kinu da počnu pregovore o kontroli nuklearnog oružja, istaknuvši da Moskva treba pokazati posebnu odgovornost nakon invazije na Ukrajinu.

U priopćenju je opetovao da je njegova administracija spremna na "brze pregovore" o zamjeni novog START-a, ugovora koji istječe 2026. a ograničava količinu interkontinentalnog nuklearnog oružja Sjedinjenih Država i Rusije.

"Rusija mora pokazati da je spremna nastaviti raditi na kontroli nuklearnog oružja", rekao je Biden.

"No pregovori traže partnera koji je odlučan i dobre volje. Gruba i ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu narušila je mir u Europi i napad je na temeljna načela međunarodnog poretka".

Što se tiče Kine koja je osnažila svoj, znatno manji nuklearni arsenal, Biden je rekao da Peking ima obvezu, kao stalni član UN-ova Vijeća sigurnosti, "sudjelovati u pregovorima koji će smanjiti opasnost od pogrješne procjene i uhvatiti se ukoštac s destabilizirajućim vojnim dinamikama".

"Nijedna zemlja ni svijet neće imati nikakve koristi od toga da se protive važnoj obvezi u vezi s kontrolom oružja i s neširenjem nuklearnog oružja", rekao je.

Istaknuo je da nuklearne velesile, ponajprije Rusija i SAD, imaju odgovornost da budu primjer kako jamčiti održivost ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP) koji treba spriječiti širenje tehnologije nuklearnog oružja u svijetu.

17:41 Patnja Ukrajinaca zbog ruske invazije usporediva je sa situacijom u Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je u ponedjeljak poljski predsjednik Andrzej Duda na izložbi fotografija iz Mariupolja i Varšave.

"Ono što se događalo ovdje u Varšavi tijekom Drugog svjetskog rata, kad su Nijemci nemilosrdno ubijali civilnu populaciju naše prijestolnice, slično je nemilosrdnosti ruske agresije u Ukrajini", rekao je Duda.

"Koliko su slične ove fotografije, koliko je identična monstruoznost onih koji ubijaju, koji uništavaju", kazao je poljski predsjednik.

17:35 Ruski predsjedik Vladimir Putin pismom se obratio sudionicima sastanka UN-a u New Yorku na temu nuklearnog oružja. Čelnik UN-a Antonio Guterres upozorava kako je "čovječanstvo od nukelarne anihilacije dijeli samo jedna pogrešna procjena".

"Polazimo od činjenice da nema pobjednika u nuklearnom ratu i da se nikad ne bi trebao dogoditi. Stojimo iza jednake i nedjeljive sigurnosti za sve članove svjetske zajednice", pisao je Putin, prenosi Daily Mail.

17:24 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je upozorila na eskalaciju energetske krize dok Europska unija nastavlja sa svojim odmakom od Rusije zbog invazije Ukrajine.

"Otkad je Rusija potpuno ili djelomično obustavila opskrbu plinom za 12 članica Europske unije, svi se moramo pripremiti na najgoru situaciju", rekla je von der Leyen španjolskim novinama El Mundo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Portugal je na 100 posto Razlog za brigu? Objavljeni rezultati popunjenosti skladišta plina, od Hrvatske gora samo jedna zemlja

Rusija je već obustavila dostavu plina za nekoliko EU zemalja, uključujući Poljsku, Bugarsku, a u subotu i Latviju, zbog njihova odbijanja da pošiljke plina plate u rubljama.

Zahtjevi Rusije da se isporuke plina plate u rubljama povezane su s pokušajima Kremlja da ublaži utjecaj zapadnih sankcija na Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Rusija je također smanjila isporuke plina Njemačkoj, ekonomskoj sili Europske unije, zbog radova na održavanju, na koje se gleda kao na odmazdu zbog zapadnih sankcija.

Rastuće energetske brige potaknule su Uniju da se prošli tjedan dogovori o hitnom planu po pitanju plina za zimu. Ove mjere bi trebale "pomoći da se podmire naše zimske potrebe", rekla je von der Leyen.

Pročitajte i ovo Stipan Prcić Što je najjeftinije? Dok cijene energenata divljaju, Stipan iz Švajcarnice je za Dnevnik Nove TV otkrio kako se može grijati cijela kuća za - 100 kuna mjesečno

"U samo jednom tjednu, EU se složila poduzeti odlučan i dosad neviđen potez kako bi se suprotstavila Putinovim prijetnjama da potpuno obustavi zalihe plina", rekla je šefica Europske komisije.

Španjolska se, poput drugih EU zemalja, najprije protivila izvanrednom planu, no prihvatila ga je nakon što je sebi osigurala koncesije.

Von der Leyen, koja je odgovorila na pitanja El Munda elektronskim putem, pozdravila je odluku španjolske vlade rekavši: "Još jednom, radi se o europskoj solidarnosti."

16:46 Iz Ukrajine krenuo prvi brod sa žitom. Isplovio je iz Odese, a žitarice prevozi u Libanon. Sutra će proći kroz Bospor.

16:40 Ukrajina je od Libanona zatražila pravosudnu suradnju zbog broda koji je usidren u libanonskoj luci, a koji navodno prenosi ukradeno ukrajinsko brašno i ječam. Ukrajinsko veleposlanstvo priopćilo je da zahtjev sadrži dokaze koji podupiru ukrajinske optužbe o brodu Laodicea, koji plovi pod sirijskom zastavom, i teretu koji prevozi.

Zahtjev se temelji na dokazima koje je sastavio ukrajinski sudac i predao ih libanonskom ministarstvu vanjskih poslova.

Reuters piše da je javni tužitelj Ghassan Oueidat zatražio od obavještajnog odjela libanonskih sigurnosnih snaga da provede istragu.

Rusko veleposlanstvo u Libanonu prethodno je za Reuters reklo da nema informacija o teretu.

15:57 Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Sienkevič rekao je da današnji napad na medicinske ustanove u gradu nije "ništa više od ciničnog terorizma ruskih trupa".

"Neko vrijeme naš Hitni bolnički prijem neće moći primati pacijente. Potrebno je ukloniti ruševine uništenog traumatološkog centra i ukloniti opasne strukture iz preživjelog dijela, demontirati okvire oštećenih prozora i ukloniti svo smeće. Uništen je i dio glavne zgrade bolnice. I tu je potrebno sve dovesti u red. U onim odjelima koji su preživjeli uklonit ćemo sve ostatke, začepiti prozore i provjeriti opremu", rekao je gradonačelnik.

Dodao je da je "ovo obična bolnica koja svakodnevno prima stanovnike grada, uključujući žrtve ruskog granatiranja. Stoga današnji napad na ovu medicinsku ustanovu nije ništa više od ciničnog terorizma ruskih trupa", prenosi The Guardian.

15:27 Ukrajinske snage vratile su kontrolu nad više od 40 naselja u regiji Herson, kazao je lokalni guverenr, prenosi The Guardian.

Dio područja Hersona, koje graniči s Krimom, Rusi su zauzeli u prvim danima invazije. Guverner kaže kako je većina oslobođenih naselja 90 posto uništena.

15:22 Ukrajina je dobila još njemačkih i američkih višecijevnih raketnih sustava, u sklopu pošiljke naoružanja visoke preciznosti koje su obećali njezini saveznici, objavio je ukrajinski ministar obrane u ponedjeljak.

Vlada u Kijevu od početka ruske invazije poziva zapad da joj šalje artiljeriju dugog dometa kako bi preokrenula situaciju u ratu i napala ruske opskrbne linije i skladišta naoružanja.

Moskva optužuje zapad da slanjem oružja produžuje sukob, a pošiljke naoružanja dugog dometa koristi kao opravdanje za osvajanje dodatnog ukrajinskog teritorija.

Ukrajina je dobila još četiri američkih sustava HIMARS, rekao je ministar Oleksij Reznikov.

"Zahvalan sam američkom predsjedniku, ministru obrane i svim Amerikancima za osnaživanje ukrajinske vojske", objavio je na Twitteru.

Sustavi HIMARS imaju duži domet i precizniji su nego ukrajinsko naoružanje iz sovjetskog doba, omogućavajući time ukrajinskoj vojsci da cilja na mete koje su joj ranije bile predaleke.

Prema procjenama stručnjaka, Ukrajina već koristi nekoliko desetaka HIMARS-a.

Ukrajinska vojska dobila je i tri Sustava MARS II, njemačku verziju američkog M270 MLRS-a. To je objavila njemačka ministrica obrane Christina Lambrecht 26. srpnja.

Proizvođač tog sustava Kraus-Maffei Wegmann tvrdi da MARS II ima domet do 70 kilometara, ovisno o streljivu koje se koristi.

Ukrajina je od Njemačke već dobila haubice Panzerhaubitze 2000, a Lambrecht je krajem srpnja najavila i slanje pet proturaketnih sustava Gepard.

Kijev je ranije objavio da mu, između ostalog, treba tisuću haubica, 500 tenkova i tisuću dronova da odvrati ruski napad.

Ukrajini su artiljerijske sustave poslale i Velika Britanija, Francuska, Norveška i Poljska.

 

15:00 Kremlj je jutros izrazio potporu Beogradu, Rusija zahtjeve Kosova smatra neutemeljenima i podržava Beograd, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Apsolutno podržavamo Srbiju. Mi smo uz kosovske Srbe, smatramo da su to apsolutno nerazumni zahtjevi", rekao je o odluci vlade Kosova da uvede zabranu ulaska na Kosovo s dokumentima Srbije.

Peskov je rekao da je pogoršanje sukoba za sada izbjegnuto.

Pročitajte i ovo Kriza na Kosovu - 1 Novo zaoštravanje odnosa Iz KFOR-a poručili da su spremni reagirati ako stabilnost sjevernog Kosova bude ugrožena

"Naravno, vjerujemo da one zemlje koje su priznale Kosovo i koje su jamci trebaju iskoristiti sav svoj utjecaj kako bi upozorile kosovske vlasti da ne poduzimaju bilo kakve nepromišljene korake koji bi mogli dovesti do daljnje eskalacije", rekao je.

Peskov je odnose Rusije i Srbije nazvao savezničkima, vrlo iskrenima i vrlo dubokima te je rekao da će se oni i dalje razvijati.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić ZBOG KOSOVA Vučić nakon sastanka u stožeru srpske vojske: "Za nas je važno da se razgovor nastavi. Veliko hvala Srbima na suzdržanosti i hrabrosti"

"Moskva podržava konstruktivnu poziciju Beograda koju je najavio predsjednik Aleksandar Vučić", nastavio je, prenosi Sky News.

Član vijeća Ruske federacije Vladimir Džabarov kazao je kako će u slučaju eskalacije Rusija pomoći Srbiji bez direktnog uplitanja.

"Ako nam se Srbi obrate, osigurat ćemo im oružje", kazao je.

14:55 Prvi brod koji je isplovio iz Odese prema dogovoru o izvozu žitarica proći će u utorak kroz Bospor, prevozeći ukrajinsko žito u Libanon, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture.

Brod je napustio ukrajinsku luku na Crnom moru u ponedjeljak ujutro i uputio se prema Libanonu, prema sporazumu koji je dogovoren između Ukrajine, Rusije, Ujedinjenih naroda i Turske u svrhu izbjegavanja globalne prehrambene krize.

Ukrajina će započeti konzultacije vezano uz pokušaj otvaranja važne luke Mikolajiv ako se dogovor o izvozu žitarica održi u cijelosti, rekao je ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

13:45 Europska unija, NATO i UN pozdravili su u ponedjeljak primjenu dogovorenog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, nakon što je prvi brod ranije tijekom jutra isplovio iz Odese.

Prvi brod sa žitaricama isplovio je u ponedjeljak iz ukrajinske luke Odese, prema ranije postignutom sporazumu o sigurnom prolasku, izvijestio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov.

Europska unija pozdravila je odlazak prvog broda i zatražila "potpunu provedbu" sporazuma koji je ranije dogovoren u Istanbulu o ponovnom izvozu iz Ukrajine, rekao je glasnogovornik šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

13:30 Francuski košarkaši koji su već angažirani ili su pred potpisom za neki od ruskih ili bjeloruskih klubova neće moći igrati za reprezentaciju do kraja rata u Ukrajini, objavio je Francuski košarkaški savez.

"Igrači i treneri više neće biti birani za nacionalne momčadi ako potpišu ugovor s ruskim ili bjeloruskim klubom sve dok traje sukob", objavio je Francuski košarkaški savez.

Odluka je, dodaje se, donesena 28. srpnja i "odnosi se na igrače koji su već potpisali ugovore s ruskim ili bjeloruskim klubovima". Ovo pitanje aktualiziralo se nakon što su francuski reprezentativci Livio Jean-Charles i Louis Labeyrie potpisali za CSKA iz Moskve, odnosno Uniks.

11:24 Čečenski lider Ramzan Kadirov na Telegramu se oglasio o Kosovu i Srbiji te poručio da prati čitavu situaciju. "Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg dobro poznajem, odlično razumije što je NATO i kojim metodama raspiruje sukobe. Cijeli NATO pokušava iskvariti zemlje s tradicionalnim vrijednostima u gomilu zlih ljudi bez vjere i časti. Zapadni saveznici su se, shvativši da u Ukrajini njihovi planovi propadaju, odlučili boriti protiv zacjeljivanja rana na Balkanu.

Još više je uvredljivo što su na jednoj strani, na koju NATO huška, kosovski muslimani. Službeni razlog nastanka sukoba toliko je smiješan i banalan da nema sumnje u miješanje izvana. Prije nego što su obje strane imale vremena razgovarati o bilo čemu, NATO već proglašava borbenu spremnost i povlači svoje snage na granicu. Dok se Balkan bude međusobno borio, Zapad će mu davati oružje, a živjeti u miru. Upamtite, pristašama sotone od koristi je da pod bilo kojim izgovorom sukobljavaju vjernike", napisao je Kadirov.

10:11 Bivši visoki savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Anatolij Čubajs, koji je nedugo nakon invazije na Ukrajinu dao ostavku i napustio Rusiju, navodno se nalazi na intenzivnoj njezi u europskoj bolnici, piše AP.

Ruskinja Ksenija Sobčak, Čubajsova obiteljska prijateljica, rekla je na Telegramu da je razgovarala s njegovom suprugom. Pojasnila je da Čubajs boluje od Guillain-Barreova sindroma, ali nije htjela otkrivati u kojoj se europskoj klinici nalazi.

Kratko je prokomentirala da je Čubajsovo stanje umjereno stabilno.

Guillain-Barreov sindrom oblik je akutne polineuropatije, što stvara naglo pogoršanje mišićne slabosti, koja nekada dovodi do paralize.

10:05 Prvi brod s 26.000 tona kukuruza napušta luku Odesa, objavio je The Kyiv Independent na Twitteru.

Ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov izvijestio je da je brod napustio Odesu u sklopu dogovora koji podržavaju UN o deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz žitarica i druge hrane.

Ilustracija Brod sa žitom, ilustracija (Foto: Screenshot / Twitter)

8:02 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je civile da evakuiraju područje fronta Doneck, poprište žestokih sukoba s ruskom vojskom, dok je Kijev pozvao Crveni križ i UN da dobiju pristup svojim vojnicima koje drže moskovske snage.

Ukrajinski predsjednik upozorio je u svojem dnevnom obraćanju da su stotine tisuća ljudi, uključujući desetke tisuća djece, još uvijek u područjima ratišta u regiji, a guverner Donecka rekao je da je šest civila ubijeno i 15 ranjeno u petak, piše The Guardian.

"Mnogi ljudi odbijaju otići, ali to stvarno treba učiniti. Što se prije to učini, što više ljudi sada napusti regiju Doneck, to će manje ljudi ruska vojska imati vremena ubiti", rekao je.

"Odlazite, mi ćemo pomoći", rekao je Zelenski. "U ovoj fazi rata teror je glavno oružje Rusije", istaknuo je Zelenski.

7:30 "Tijekom posljednja četiri dana Rusija je nastavila s pokušajima taktičkih napada na osovinu Bahmut, sjeveroistočno od Donecka, uspijevajući sporo napredovati.

Rusija vjerojatno prilagođava operativni dizajn svoje ofenzive na Donbas nakon što nije uspjela napraviti odlučujući operativni proboj prema planu koji je slijedila od travnja.

Vjerojatno je svoju frontu u Zaporižji identificirala kao ranjivo područje kojem je potrebno pojačanje", objavilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

7:22 Prvi brod za izvoz ukrajinskog žita isplovit će iz ukrajinskih luka danas u 8:30, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

6:52 Rusija premješta velik broj trupa na jug Ukrajine radi borbi protiv snaga te zemlje kroz novookupirane teritorije i Krim, prema zamjeniku šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, javlja The Guardian.

Kad bi Rusija pobijedila, pokušala bi zauzeti više teritorija, rekao je Vadim Skibitski. "Povećavaju broj svojih trupa, pripremaju se za našu protuofenzivu na jugu Ukrajine i možda se pripremaju pokrenuti vlastitu ofenzivu. Jug je za njih ključan, prije svega zbog Krima", istaknuo je.

6:50 Jedan od najbogatijih Ukrajinaca ubijen je zajedno sa suprugom u žestokom ruskom granatiranju južnog grada Mikolajiva, javio je u nedjelju BBC.

Oleksij Vadaturski (74) i supruga Raisa poginuli su kada je projektil u noći pogodio njihov dom, rekli su mjesni dužnosnici. Vadaturski je bio vlasnik Nibulona, tvrtke koja se bavi izvozom žita. Dobio je nagradu Heroj Ukrajine. Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je kako vjeruje da su Rusi namjerno ciljali Vadaturskog. Nibulon je sagradio puno skladišta i druge infrastrukture za izvoz žita. Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim rekao je da je Vadaturskov doprinos razvoju poljoprivrede i brodogradnje te cijele regije bio "neprocjenjiv".

Što se u Ukrajini događalo 158. dana rata pogledajte >>>OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene