Obavijesti Video Pretražite Navigacija
godišnjica primirja

Sjeverna Koreja "spremna za nuklearno odvraćanje": Kim Jong Un ponovno prijeti SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je da je njegova zemlja spremna mobilizirati svoje odvraćanje od nuklearnog rata i suprotstaviti se bilo kakvom vojnom sukobu SAD-a te je po prvi put kritizirao novog predsjednika Južne Koreje, upozoravajući da Seoul gura prema rubu rata.

Kim Jong Un održao je govor povodom obilježavanja 69. godišnjice primirja u Korejskom ratu 27. srpnja, zbog kojeg su dvije Koreje tehnički još uvijek u ratu, objavila je u četvrtak službena novinska agencija KCNA.

Sukob sa Sjedinjenim Državama predstavljao je nuklearnu prijetnju od rata 1950-53. te je zahtijevao od Sjevera da ispuni "hitnu povijesnu zadaću" jačanja svoje samoobrane, rekao je Kim.

Pročitajte i ovo Wendy Sherman, Cho Hyun-dong UZ POMOĆ SAVEZNIKA SAD upozorio Sjevernu Koreju: ''Jasno ćemo odgovoriti bude li nuklearnog pokusa''

Pročitajte i ovo Koronavirus u Sjeverkoj Koreji BLIZU GRANICE Sjeverna Koreja tvrdi da im je korona podmetnuta: "Vojnik i dječak bili su u kontaktu s..."

"Naše oružane snage su temeljito spremne odgovoriti na bilo koju krizu, a odvraćanje nuklearnog rata naše nacije također je u potpunosti spremno mobilizirati svoju apsolutnu snagu", rekao je.

Ova Kimova objava uslijedila je nakon što su dužnosnici Seoula i Washingtona rekli da je Pjongjang dovršio pripreme za izvođenje svog prvog nuklearnog testa od 2017. godine.

Južnokorejski ministar ujedinjenja, zadužen za međukorejska pitanja, rekao je u utorak da postoji "mogućnost" testiranja oko godišnjice primirja, iako je vojni dužnosnik rekao da nema neposrednih znakova za to.

Sjeverna Koreja će se vjerojatno suočiti s jačim sankcijama uključujući mjere usmjerene na njezine sposobnosti kibernetičkih napada ako nastavi s testom, rekao je u srijedu južnokorejski ministar vanjskih poslova.

U govoru, Kim je rekao da Washington nastavlja s "opasnim, nezakonitim neprijateljskim djelima" s Južnom Korejom protiv Sjevera i nastoji opravdati svoje ponašanje "demoniziranjem" zemlje.

Sjever već dugo optužuje Sjedinjene Države za dvostruke standarde u pogledu vojnih aktivnosti i provođenje neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekavši da onemogućuje ponovno pokretanje pregovora usmjerenih na ukidanje nuklearnog i raketnog programa zemlje u zamjenu za ublažavanje sankcija.

"Dvostruki čin Sjedinjenih Država, koji prikazuje sve rutinske akcije naših oružanih snaga kao 'provokaciju' i 'prijetnju' dok održava velike zajedničke vojne vježbe koje ozbiljno prijete našoj sigurnosti, doslovno je pljačka", rekao je Kim. .

"To dovodi bilateralne odnose do točke s koje se teško vratiti, u stanje sukoba", kazao je.

Kim je također po prvi put osudio novog južnokorejskog konzervativnog predsjednika Yoon Suk-yeola, optuživši ga da prijeti sigurnosti i pravu Sjevera na samoobranu.

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci testirala hipersonične projektile i projektile za koje kaže da mogu nositi taktičko nuklearno oružje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene