Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na hrvatskom trižištu nekretnina u siječnju ove godine zabilježen je pad od gotovo 80 posto u odnosu na siječanj prošle godine.


Taj je podatak iznio Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Sektoru za trgovinu Hrvatske gospodarske komore. Zbog takvog, zabrinjavajućeg pada, očekuje se i zatvaranje brojnih agencija koje posreduju u trgovini nekretninama. Prema podacima HGK, više od 20 posto građevinskih tvrtki trenutačno je u blokadi.

Vezani članci Zagrebački Rally usporava promet u Zagrebu - 1 Naoružajte se strpljenjem za vikend: Dio Zagreba čeka prometni kaos, pogledajte kako ga možete izbjeći Europska unija, ilustracija Što nakon korone: Je li razjedinjena Europa spremna za ekonomsku krizu koja slijedi?

Kako kaže Ranilović, tržište je potreseno jer banke sve teže odabravaju kredite, ali i zbog općeg stanja psihoze zbog recesije recesije. Naime, i građani koji mogu podignuti kredit za kupnju nekretnine susprežu se od toga jer strahuju od brzog rasta kamata. No, ono što je u cijeloj situaciji pozitivno, smatra Ranilović, jest to što su se cijene nekretnina svele u realne okvire. Ipak, naglašava da eventualni kupci ne bi trebali očekivati pad cijena do 30 ili čak 40 posto jer investitori stanove sigurno neće prodavati ispod cijene gradnje.