Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nakon priznanja Kosova gospodarstvenici strahuju od bojkota proizvoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon zajedničke izjave Hrvatske, Mađarske i Bugarske o priznanju Kosova, gospodarstvenici tih zemalja ne brinu za kapital u Srbiji, ali strahuju od bojkota svojih proizvoda, piše beogradski poslovni dnevnik "Biznis", koji jedini donosi komentare vezane uz priznanje.

Osim "Biznisa", ostali beogradski dnevni listovi vijest o hrvatskom priznanju neovisnog Kosova donose bez ikakvih komentara i analiza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Gaza poduzimaju prve korake Izrael upozorio naše susjede i još tri zemlje: "To nas udaljava od postizanja rješenja"

List piše kako vlade ove tri zemlje, koje su jučer najprije objavile, da bi Hrvatska i Mađarska istoga dana i priznale neovisno Kosovo, očito nisu imale sluha za pozive svojih gospodarstvenika "da pričekaju s priznanjem neovisnosti Kosova". List navodi izjavu čelnika Hrvatske udruge poslodavaca Đure Popijača da nije očekivao da će se priznanje dogoditi ovako brzo, ali da su najburnije reakcije oko proglašenja neovisnosti Kosova u Srbiji prošle i da ne bi trebalo očekivati napade na objekte u hrvatskom vlasništvu.

"U interesu je i srpskog gospodarstva da imaju dobre odnose s hrvatskim gospodarstvenicima i zato ne očekujemo veće probleme", kazao je Popijač za "Biznis".

Za isti list vlasnik "Magme" Goranko Fižulić kazao je da je Hrvatska odluku o priznanju neovisnosti Kosova trebala donijeti onda kad to učine sve članice Europske unije i da je preuranjenim priznanjem Kosova nanijela štetu svojim privrednicima, dok Elena Volsperger, iz tvrtke "Dukat", kaže da "nisu očekivali donošenje te odluke tako brzo, tako da nema službeni komentar". Zagrebački "Dukat" je, dodaje ona, u mljekaru "Somboled" uložio nešto manje od 27 milijuna eura, što je ozbiljna investicija, kao i poslovanje "Dukata" u Srbiji.

"Mi ozbiljno poslujemo u Srbiji, pa se zbog toga ne bismo upuštali u nagađanja o posljedicama hrvatskog priznanja Kosova", rečeno je "Biznisu" u sjedištu te hrvatske kompanije, a isti odgovor list je dobio i u "Agrokoru", koji je - prema podacima Agencije za promicanje izvoza i strana ulaganja - samo u srbijanski "Frikom" uložio oko 63 milijuna eura, a u "Ideu" oko 21 milijun eura, čime se svrstao među 20-ak stranih tvrtkama s najvećim investicijama u Srbiji.

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kazao je za "Biznis" da s čelnicima gospodarskih komora susjednih zemalja, koje su u srijedu priznale Kosovo, nije razgovarao, ali da je o toj temi pričao s gospodarstvenicima pojedinačno.

"Otkako su te zemlje spomenule mogućnost priznanja neovisnosti Kosova, imao sam nekoliko susreta s ljudima iz Hrvatskog poslovnog kluba, ali i s čelnicima 'Dijamanta', 'Frikoma' i 'Idee'", navodi Bugarin i dodaje da su svi oni u razgovoru izrazili nadu da će se s donošenjem odluke o priznanju Kosova pričekati, te da u hrvatskim tvrtkama koje posluju u Srbiji nema straha od eventualnih napada na njihove objekte i poslovnice, ali da među gospodarstvenicima vlada osećaj nelagode.

"Najveći je strah od bojkota njihovih proizvoda", kaže Bugarin i dodaje da takvu mogućnost ne isključuje, ali da smatra da to ne bi bilo u redu, jer koliko god bile povezane politika i gospodarstvo, ne smije se dopustiti da politika ima negativan utjecaj na gospodarstvo.

List dodaje da je, prema podacima Narodne banke Srbije, Hrvatska u Srbiji investirala 151 milijun eura, dok prema podacima Hrvatske narodne banke proizlazi da je u Srbiju, zaključno s trećim prošlogodišnjim kvartalom, u Srbiju uloženo oko 400 milijuna eura hrvatskog kapitala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene