Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od početka iduće godine

EU će ograničiti bankarske bonuse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Države članice EU-a i zastupnici Europskog parlamenta postigli su u dogovor o ograničavanju bankarskih bonusa u EU od početka iduće godine.

Dogovor predviđa da se najviše 60 posto bonusa isplaćuje odmah, a 'znatan dio, najmanje 40 posto', nakon najmanje tri godine kako bi se uzeli u obzir dugoročni rizici. U slučaju jako visokih bonusa, dio koji će se isplaćivati s odgodom iznosit će 'najmanje 60 posto'.

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Vladimir Putin Kad nema ljubavi Udarili Putina gdje ga najviše boli i narušili dobre odnose: "Ne žele riskirati, mogu izgubiti puno više od Rusije"

>> Niske kamate ostaju san: RH će uvesti bankarski porez

Kompromis predviđa također da barem polovica bonusa mora biti isplaćena u dionicama ili drugim odgovarajućim financijskim instrumentima pa će se tako u gotovini moći dobiti samo polovica ukupnog iznosa bonusa.

'Važno je da samo polovica bonusa bude u gotovini', komentirao je jedan europski diplomatski izvor, ocijenivši da će ta odredba 'promijeniti ponašanje' bankara.

'Europa je prva i jedina ovako stroga u pogledu bonusa', dodao je, istaknuvši da je riječ o 'konsenzusu' premda su Velika Britanija i Francuska tijekom pregovora imale neke rezerve. U slučaju banaka koje dobivaju državne potpore, prijedlog zakona predviđa da se 'čelnicima takvih institucija ne isplaćuju nikakvi bonusi osim ako su opravdani'.

Nova pravila bi trebala stati na kraj poticajima na velike rizike

Dogovor još mora prihvatiti Europski parlament na plenarnoj sjednici, vjerojatno idući tjedan.

Europski parlament pozdravio je dogovor. Zakon će 'postaviti stroga i učinkovita pravila koja će obuhvatiti sve dodijeljene ili isplaćene bonuse počevši od 2011.', kaže se u priopćenju EP-a.

'Dvije godine nakon izbijanja svjetske financijske krize, nova stroga pravila o bonusima preobrazit će kulturu bonusa i stati na kraj poticajima na velike rizike', kazala je Arlene McCarthy, parlamentarna izvjestiteljica za to pitanje.

Prijedlog zakona ne odgovara bankarskom sektoru.

'Mislimo da dogovor ide predaleko jer na međunarodnoj razini već postoje načela', u obliku preporuka, koje je formuliralo Vijeće za financijsku stabilnost, rekao je glavni tajnik Europske bankarske federacije Guido Ravoet.

'Mislimo da nije na javnim vlastima da određuju iznose, postotke', dodao je, ocijenivši da bi to trebalo prepustiti bankarskim institucijama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene