Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazak u EU i porezi

Niske kamate ostaju san: RH će uvesti bankarski porez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani izgleda samo mogu sanjati niže kamate na kredite banaka. Taman kad su rate kredita napokon stidljivo počele padati, bankari zbog najave zajedničkog europskog poreza na profit banaka, svoju ionako enormnu zaradu kane sačuvati novim povećanjem kamata.

Ako Unija uvede najavljeni porez, morat će i Hrvatska. Domaći bankari zato upozoravaju kako će zbog novog troška automatski povećati cijenu po kojoj posuđuju novac građanima i tvrtkama. 'Ako sve procjene govore da će to loše utjecati na kamatne stope u Europi onda je očito da će stvarati novi pritisak na rast kamatnih stopa, kad su konačno kod nas jednom krenule prema dolje to bi bio sigurno jedan negativni element,' rekao je Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka.

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke

Hrvatske banke ove su godine slabije poslovale zbog krize ali i dalje uz visoku dobit. ZABA u prva tri mjeseca broji bruto dobit od 348,4 miljuna kuna, PBZ 229,9 milijuna kuna, a Raiffeisen banka nešto više od 150 milijuna kuna. Ukupno domaće banke su u prva tri mjeseca bruto zaradile 1,2 milijarde kuna. Analitičari smatraju da je porez na takav profit dobra ideja, pogotovo ako mu je namjena spašavanje od buduće krize.

>> Muke zbog kamata: Dok švicarski franak jača, krediti rastu

'S tog aspekta kad gledate ako se sanira privatni sektor i privatne institucije novcem poreznih obveznika onda je krajnje legitimno tražiti da se u tom porezu participira i u okviru mogućeg poreza na bankarske kamate pogotovo ako je riječ o kamatama koje imaju atribuciju lihvarskih, rekao je prof. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti. Banke će svaki novi minus prebiti preko leđa onih koji im otplaćuju ionako preskupe kredite. Na kojima, krizi unatoč, enormno zarađuju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene