Banovina nakon potresa
Banovina nakon potresa Foto: DNEVNIK.hr

Iz sisačko-moslovačkog područnog Ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pozivaju osobe starije od 65 godina na Banovini da im šalju zahtjeve za ostvarivanje prava na 800 kuna nacionalne naknade.


Predstojnica tog ureda Maja Gobac u ponedjeljak je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" objasnila da je nacionalna naknada uvedena s početkom ove godine, a zahtjevi su se počeli zaprimati 15. prosinca prošle godine.

Nacionalna naknada u iznosu od 800 kuna namijenjena je osobama starijima od 65 godina s prebivalištem na području Hrvatske u neprekinutom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovoga prava.

Ne smiju biti korisnici mirovine prema propisima RH ili drugih država niti mogu biti obvezno osigurani prema propisima o mirovinskom osiguranju.

Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Što je sve obilježilo tjedan za nama: Od afere iz zagorske kleti do prvih rušenja na Banovini i rasta broja prijava za seksualno zlostavljanje

Radi se o primanju koje ovisi o dohodovnom cenzusu, odnosno prihodima korisnika ili članova njegove obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini te ne smiju prelaziti svotu nacionalne naknade u 2021. od 800 kuna

Ne smiju biti korisnici zajamčene minimalne naknade niti prava na smještaj prema propisima o socijalnoj skrbi, a ne mogu niti imati sklopljene ugovore o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju kao primatelji uzdržavanja.

Zbog potresa mali odaziv u Sisačko-moslavačkoj županiji

Gobac je izvijestila da je zaključno s jučerašnjim danom Zavod na razini Hrvatske zaprimio 6540 zahtjeva, a u Sisačko-moslovačkoj županiji njih tek 360.

"Očekivali smo veći odaziv, no s obzirom na potres mislim kako je očekivan tako mali odaziv. Sada očekujemo da će se, s obzirom na to da su se ljudi vratili i nastoje se vratiti u normalu, i broj zahtjeva za nacionalnu naknadu povećati", istaknula je.

Nacionalna naknada ne može biti predmet ovrhe ili osiguranja i ne može se naslijediti niti prenositi.

Pizza majstori pomažu u Petrinji Vrijedni volonteri i dalje pomažu Banovini: Pizza majstori ispekli više od 30 tisuća pizza, danas im je zadnji dan

Što prije podnijeti zahtjev

"Svi oni koji misle da bi mogli imati ovo pravo bilo bi dobro da se što prije jave. Priznanje prava ovisi o datumu podnošenja zahtjeva, stoga trebaju što prije predati zahtjev i prije će im se priznati to pravo", poručila je Gobac.

Navela je da se, osim u Sisku, zahtjevi za nacionalnu naknadu mogu predati i u ispostavama Zavoda u Dvoru, Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Kutini i Novskoj, dok ispostave u Petrinji i Topuskom još ne funkcioniraju.

Mogu se podnijeti i u bilo kojem uredu u Hrvatskoj, u bilo kojoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Nacionalna naknada usklađuje se jednom godišnje počevši od 1. siječnja 2022. sukladno indeksu potrošačkih cijena. Isplaćuje se na tekući račun, pa je uz zahtjev potrebno priložiti potvrdu s IBAN brojem tekućeg računa, a na žiro račune se ne isplaćuje.

Mikropoduzetnicima sa sisačkog područja do 30.000 kuna bespovratne pomoći

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u ponedjeljak otvoreni javni poziv vrijedan 10 milijuna kuna, putem kojega mikropoduzetnici s područja Sisačko-moslavačke županije mogu dobiti do 30.000 kuna bespovratnih sredstava za saniranje posljedica potresa i obnovu radnih prostora.

Spomenutih 10 milijuna kuna namijenjenih javnom pozivu za "Program dodjele potpora male vrijednosti mikrosubjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije" osiguralo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na aktivnosti Poticanje konkurentnosti poduzetništva i obrta.

Korisnici bespovratnih sredstava temeljem tog programa mogu biti isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge, osim onih kojima je pretežita djelatnost, prema Odluci o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti NKD 2007, iz Područja A – Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

Bespovratna sredstva namijenjena su za financiranje sanacija poslovnog prostora, najam prostora, opremanje interijera poslovnog prostora, nabavu strojeva i opreme te nabavu obrtnih sredstava potrebnih za obavljanje poslovne djelatnosti.

Prijave će se, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, zaprimati od 5. veljače do 25. veljače 2021. godine. U razdoblju zaprimanja ne utvrđuje se red prvenstva prema datumu podnošenja, nego svi prijavljeni u tom vremenskom okviru ulaze u obradu.

Na području Sisačko-moslavačke županije aktivno je, inače, više od 4500 malih i srednjih poduzetnika koji zapošljavaju gotovo 19.000 ljudi, a sektor malog gospodarstva prepoznat je kao jedan od glavnih pokretača razvoja gospodarstva u cjelini koji značajno doprinosi ukupnoj zaposlenosti, stvaranju novih radnih mjesta i ukupnoj dodanoj vrijednosti gospodarstva. U Sisačko-moslavačkoj županiji mikrosubjekti predstavljaju važan čimbenik razvoja sektora malog gospodarstva s obzirom na to da čine 80 posto svih subjekata u tom sektoru.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da je tih 10 milijuna kuna namijenjeno mikrosubjektima, prvenstveno obrtnicima, s područja Sisačko-moslavačke županije kako bi čim prije mogli osposobiti svoje poslovne prostore i nastaviti raditi.

"Obnova srušenih i oštećenih kuća i zgrada je prioritet, ali istovremeno moramo omogućiti i ponovni rad poduzetnicima kako bi se na tom katastrofalnim potresom pogođenom području nastavila gospodarska aktivnost i očuvala radna mjesta“, naveo je Ćorić.

Detalji otvorenog javnog poziva dostupni su ovdje.