Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi pokretanje istrage

Glasnogovornik varaždinskog ŽDO-a: "Imam informacije o tome kako se Smiljana Srnec branila, ali..."

Darko Galić, glasnogovornik varaždinskog ŽDO-a (Foto: Dnevnik.hr)
Darko Galić, glasnogovornik varaždinskog ŽDO-a (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu o ubojstvu Smiljane Srnec (Foto: Dnevnik.hr) Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu o ubojstvu Smiljane Srnec (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Darko Galić, glasnogovornik varaždinskog ŽDO-a (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Glasnogovornik ŽDO-a u Varaždinu izjavio je kako će odvjetništvo nastojati istragu protiv Smiljane Srnec provesti unutar legalnog roka od šest mjeseci. Detalje o istrazi ili nalazima obdukcije nije htio komentirati.

Darko Galić, Glasnogovornik ŽDO-a u Varaždinu, rekao je novinarima da je nakon provedenog ispitivanja počeo teći rok od 48 sati u kojem ŽDO mora pokrenuti istragu protiv osumnjičene Smiljane Srnec.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Slika nije dostupna Sve je priznala još u subotu? Što je Smiljana ispričala policiji prije uhićenja: "Ubila sam je! Zatukla! Ona je imala sve, a ja ništa"

Nalaze obdukcije Galić nije mogao komentirati. "Zasad smo u fazi postupka u kojoj to nije podatak koji se ne smije iznositi u javnosti", rekao je.

Na pitanje novinara ima li odvjetništvo čvrst slučaj u rukama, Galić je odgovorio oprezno. "Slučaj je toliko čvrst koliko u ovoj fazi može biti čvrst. U sljedećoj fazi nastojat ćemo utvrditi i druge činjenice", rekao je.

Velik broj svjedoka

Dodao je kako odvjetništvo istražuje i druge osobe vezane za slučaj ubojstva koji je zgrozio Hrvatsku, ali je i dodao da će javnost o tome biti pravovremeno obaviještena.

Odgovorio je i na pitanje kad će krenuti ispitivanje svjedoka. "Ispitivanje svjedoka počinje nakon pravomoćnosti rješenja o provođenju istrage. Radi se o većem broju svjedoka", rekao je Galić.

Na pitanje za što se sve sumnjiči Srnec, Galić odgovora da je to zasad samo za ubojstvo njezine sestre Jasmine Dominić.

"Sve radnje osumnjičenice za koje se utvrdi da su kazneno djelo bit će procesuirane. Zasad je ovdje utvrđeno da je riječ o kaznenom djelu ubojstva", naglasio je.

Na pitanje koliko će dugo trajati istraga, Galić je rekao da će odvjetništvo istragu pokušati provesti tijekom zakonski određenih šest mjeseci.

Na kraju, na pitanje je li upoznat s informacijom o priznanju ubojstva koje je Srnec prema pisanju medija dala policiji prije formalnog uhićenja, Galić kaže da je s time upoznat.

"Imam informacije o tome kako se osuđenica branila, ali zasad ne mogu o tome govoriti", rekao je.

"Smiljana Srnec pokazala visok stupanj kriminalne volje i bezosjećajnosti"

Prethodno je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic dao izjavu za medije nakon određivanja jednomjesečnog pritvora Smiljani Srnec, osumnjičenoj za ubojstvo vlastite sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo nakon 19 godina pronađenu u zamnrzivaču obiteljske kuće u Palovcu.

"Mogu vam potvrditi da je nakon istražnog ročišta istražna sutkinja odredila istražni zatvor", rekao je Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

"Postoji osnovana sumnja da je osumnjičena počinila ubojstvo vlastite sestre", dodao je.

Glasnogovornik suda pojasnio je da postoji opasnost da bi osumnjičena mogla utjecati na svjedoke, kao i opasnost da bi osumnjičena mogla ponoviti kazneno djelo, jer je osumnjičena pokazala izrazito visok stupanj kriminalne volje, upornosti i bezosjećajnosti pa da joj je istražna sutkinja i zbog toga odredila mjeru istražnog zatvora.

Istražna sutkinja ocijenila je da svjedoci koji trebaju biti ispitani su većinom rođaci ili poznanici, pa je i to uzeto kao otegotna okolnost pri odluci o određivanju istražnog zatvora.

Srnec već pravomoćno osuđivana

Pavlic je novinarima napomenuo da je Srnec već pravomoćno osuđivana. "2016. već je bila pravomoćno osuđena zbog kaznenog djela lažnog prijavljivanja", rekao je Pavlic.

"U ovom slučaju svrha istražnog zatvora ne bi se mogla odrediti nekom blažom mjerom", dodao je.

Potvrdio je da je istražni zatvor određen u trajanju od mjesec dana.

Bez iznošenja obrane

Na pitanje novinara o tome kako se Srnec branila pred istražnom sutkinjom, Pavlic je rekao da nije iznosila svoju obranu jer je ovo bilo ročište za određivanje istražnog zatvora.

Detalje o dokazima i podacima koji su dosad prikupljeni nije mogao govoriti zbog tajnosti postupka.

Po kojem će joj se zakonu suditi?

Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić upitao je Pavlica po kojem će joj se kaznenom zakonu suditi - onom iz 2000. ili po novom zakonu?

"To su hipotetska pitanja na koja ja ne mogu odgovoriti. Mogu načelno reći da ako se nakon počinjenja kaznenog djela zakon izmjeni jednom ili više puta, postoji obveza da se utvrdi pravni kontinuitet i primijeni onaj zakon koji se za počinitelja pokazuje kao blaži, a to će biti istaknuto u optužnici", odgovorio je Pavlic.

Istaknuo je da se Srnec sumnjiči za ubojstvo po članku 110. Kaznenog zakona.

Aktualno Osumnjičena za ubojstvo sestre: Smiljani Srnec određen jednomjesečni istražni zatvor +0 Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu o ubojstvu Smiljane Srnec (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Osumnjičena za ubojstvo sestre: Smiljani Srnec određen jednomjesečni istražni zatvor 1/1 >>

Aktualno DNEVNIK.hr u posjedu računa Predsjednice iz privatne poliklinike: Evo koliko je platila pregled +0 Račun Predsjednice iz privatne poliklinike (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska DNEVNIK.hr u posjedu računa Predsjednice iz privatne poliklinike: Evo koliko je platila pregled 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene