Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesreća na Paškom mostu

VIDEO: Orkanska bura prevrnula kamion, ribare 'zarobila' na hridi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Orkanska bura koja već dva dana puše na zadarskom području jutros oko 9 sati na Paškom mostu prevrnula je kamion, a iz nepristupačne uvale na istočnoj strani otoka Cresa pripadnici GSS-a spasili su dvojicu brodolomaca koje je jaka bura 'zarobila' na oštre hridi.

Pročitajte i ovo Spašavanje od bure - 1 spašavanje po buri Brodice Hitne pomoći ove godine imale 15 intervencija: "Pacijenti su najsigurniji kada im je dostupna sva moguća pomoć" Ilustracija Pripazite Upaljen crveni alarm za dvije regije! Očekuje se olujna bura

Orkanska bura koja već dva dana puše na zadarskom području jutros oko 9 sati na Paškom mostu prevrnula je kamion, a iz nepristupačne uvale na istočnoj strani otoka Cresa pripadnici GSS-a spasili su dvojicu brodolomaca koje je jaka bura zabila na oštre hridi.

Vozač kamiona u nesreći je lakše ozlijeđen, a liječnička pomoć pružena mu je zadarskoj Općoj bolnici. Nakon nesreće Paškim je mostom promet u potpunosti prekinut. HAK od ranog jutra upozorava vozače na nalete orkanske bure te detaljno izvještava o stanju na prometnicama i vremenskim prilikama.

>> FOTO: Snijeg u Lici, bura na Makarskom primorju

Dalmatina prekinuta, luke zatvorene

Na jugu nevrijeme. Dalmatina prekinuta, luke zatvorene. Temperatura je u Makarskoj i Splitu bila oko šest stupnjeva, a uz udare vjetra sve je djelovalo znatno hladnije. Osim toga, put do Jadrana bio je presječen na Maslenici, a brodovi nisu mogli do otoka.

Standardno, jaka bura i Maslenički most te dionica autoceste između čvorova Posedarje i Sveti Rok zatvoreni su za promet. Zatvoren je i Paški most no prije zatvaranja tamo se ipak prevrnuo kamion. A bura je jutros opet privezala i brodove u splitskoj luci. Ostale su blokirane brzobrodske linije prema Braču, Hvaru i Visu, a vjetar je čupao konope vezanih katamarana. Ni trajektima u zoru nije bilo lako. Jutros rano trajekt koji je isplovio za Brač jednostavno nije uspio pristati u supetarskoj luci. Zapovjednik se vratio natrag u Split. No, oko podne udari su malo pali pa je trajekt opet isplovio prema Braču.

Bura je zaustavila i trajekt od Makarske prema Sumartinu na Braču. Udari vjetra u Makarskoj bili su preko 130 kilometara na sat. Prvi kalendarski dan proljeća rano jutros je gotovo zamrznuo proljetno cvijeće na splitskoj tržnici.

GSS spasio brodolomce

Dvojica Zagrepčana dugo će pamtiti svoju burnu avanturu. Naime, s tek kupljenom drvenom barkom dužine šest i pol metara krenuli su iz Šibenika ka Krku. 'Bura nas je zatekla, nismo imali kud, morali smo naći prvu valu gdje smo došli, tu smo se nasukali', ispričao je Ivica Solner. I kada su već mislili da će u mirnoj valici dočekati smirivanje vremena - bura je još pojačala. Orkanski udari udarali su o hridi. 'Nije nam prvo vrijeme voda ušla jer je rupa dolje na dnu nego nas je val prekrio, tako da nas nije mogla spasiti ni pumpa kaljužna', rekao je Tihomir Mihalić.

Cijelu su noć, mokra i promrzla dva prijatelja provela u uvali Lukavac nepristupačnoj s mora i kopna. Po njih su stigli GSS-ovci. 'U prvom naletu nismo našli ništa i onda smo se krenuli pregrupirati, nakon čega je ta potraga urodila plodom, ubrzo smo našli plovilo i u njemu nestale osobe', rekao je Danijel Frleta iz GSS-a Rijeka. Po teško oštećenu barku brodolomci će krenuti tek kad se vrijeme smiri. Dugo će još dva prijatelja pamtiti požrtvovnost gorskih spasitelja kojima je i ovakva akcija uobičajena.

Gorski kotar

Više od desetak centimetara snijega napadalo je tijekom dana u Gorskome kotaru. Drugi dan proljeća pod snijegom Gorane ne čudi. Više im smetaju česte promjene vremena i temperature zraka. Prije nekoliko dana u Delnicama je izmjereno petnaestak stupnjeva iznad nule, a danas u podne devetnaest stupnjeva manje. Sjeverni Jadran i unutrašnjost opet su bili odsječeni bar za kamione i tegljače. Zbog bure ne mogu autocestom, a zbog loše održavan stare ceste Rijeka - Zagreb ne mogu dalje Bosiljeva. Pahulje je jaka bura nosila i do samoga mora. No, s popodnevnim smirivanjem bure prestale su lepršati i pahulje. Bijeli bi se pokrivač u Gorskome kotaru pak mogao zadržati još koji dan.

Zabrane prometa

Zbog olujne bure, za sav promet zatvorena je dionica autoceste A 1, između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (D 50 i D 27). Državna cesta D 54 Maslenica-Zaton Obrovački i dionica Jadranske magistrale (D 8), od Senja do Kalobaga, zatvorene su za sav promet, od Karlobaga do Svete Marije Magdalene smiju prometovati samo osobna vozila, a između Bakra i Senja zabrana je za I.skipinu vozila (motockli, autobusi na kat i vozila s kamp prikolicama), kao i mostom u Dubrovniku.

Paškim mostom zabrana je za I. i II. skupinu vozila (motocikle, autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i s natkrivenim teretnim prostorom). Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu: u Lici D 1 na Ličkoj magistrali Karlovac-Gračac,
D 23 Žuta Lokva-Senj, D 25 Korenica-Lički Osik, D 42 Saborsko-Selište, D 50 Žuta Lokva-Lički Osik, D 52 Špilnik-Vrhovine-Č. Klanac, D 217 Grabovac-G. Vaganac-GP Ličko Petrovo Selo, D 504 Prijeboj-Ličko Petrovo Selo, D 506 Dobroselo-Mazin i D 522 Udbina-Gornja Ploča; te u Gorskom kotaru: D 32 Prezid-Delnice-Mrkopalj, D 305 Parg-Čabar, ŽC 5030 D 3-Platak, ŽC 5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC 5191 Sopač-Tuk. kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog.

Do 02:00 ujutro, dionica riječke obilaznice, između čvorova Škurinje i Diračje, otvorena je samo u smjeru Istre, a u smjeru Zagreba vozi se kroz grad Rijeku. Od 21:00 do 06:00 ujutro bit će u oba smjera zatvorena dionica između čvorova Škurinje i Orehovica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene