Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstveno dokazano

Držite li se savjeta da ne pijete kavu navečer? Trebali biste...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sljedeće čujete stalno kad je riječ o spavanju: Ne pijte kofein kasno u danu. To je jedan od najčešćih savjeta za dobar san, a nova studija je pokazala da je to doista dobar savjet.

Kofein sa svojim stimulirajućim učincima, izrazito remeti san kod čovjeka. Uopće nije teško provesti dan konzumirajući kofein, čak ako kavu niste niti dotaknuli taj dan. Negativne posljedice po zdravlje od prevelike konzumacije kofeina protežu se i izvan problema sa spavanjem. Jedno je istraživanje pokazalo kako kofein pridonosi kardiovaskularnim problemima.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Slika nije dostupna Umjeren unos kofeina ne utječe na trudnoću

Nedavna studija provedena na velikoj razini, pokazala je da teška konzumacija kofeina, više od četiri šalice od preko 2 decilitra svakodnevno, povezana s visokom stopom smrtnosti kod oba spola.

Otkrijte u koje doba je NAJBOLJE piti kavu

Kad je onda prekasno unositi kofein tijekom dana, sigurno se pitate? Istraživači iz Centra za poremećaje u snu i istraživanja bolnice Henry Ford u Michiganu te državnog medicinskog fakulteta Wayne, analizirali su efekte remećenja sna i konzumacije kofeina u različitim vremenskim intervalima prije sna, prenosi Huffington Post.

Otkrili su da kofein koji se konzumira čak i šest sati prije spavanja, rezultira značajno smanjenim vremenom sna i kvalitetom sna. Vjeruje se kako je njihova studija ujedno i prva koja je istražila direktno efekte kofeina u specifično određeno vrijeme prije spavanja.

U studiji je sudjelovalo 12 odraslih žena i muškaraca. Svim sudionicima kofein je dat u obliku pilula, a istraživači su im davali i placebo pilule. Pilule su dobivali u točno određenim intervalima, kako bi istraživači mogli promatrati narušavajuće efekte kofeina kojeg su sudionici uzimali u vrijeme dok su išli spavati, tri sata prije tog vremena, te šest sati prije spavanja. Otkriveno je kako kofein uzrokuje značajne poremećaje u snu tijekom konzumacije u sva tri vremenska perioda.

1. Kofein koji je uziman u tim intervalima značajno je smanjio vrijeme sna sudionika. Čak i kofein konzumiran šest sati prije spavanja smanjio je vrijeme sna za više od jednog sata.

2. Kofein uziman u sva tri intervala povećao je i vrijeme koje su sudionici proveli budni tijekom noći.

3. Poremećaje u snu doživjeli su sudionici koji su konzumirali kofein u vrijeme spavanja i tri sata prije spavanja, a nisu prijavili nikakve poremećaje oni koji su ga uzimali šest sati prije spavanja. No, instrumenti za praćenje sna, pokazali su znatne poremećaje u učinkovitosti i vremenu provedenom u snu.

Kako biste izbjegli ove negativne učinke kofeina na vaš san, pokušajte se držati ovih smjernica:

1. Nakon 14 sati prekinite s unosom kofeina.

2. Dozirajte unos kofeina od jutra nadalje. Prebacite se na čaj tijekom jutra, a popodne konzumirajte pića koja u sebi nemaju kofein.

3. Izbjegavajte jumbo pića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene