Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TAJNA STONEHENGEA

'Ostali smo šokirani kad smo shvatili kako je lako vući taj kamen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su sve bliže odgovoru kako je izgrađen čuveni Stonehenge, a prema najnovijoj teoriji dovlačenje ogromnih kamenih blokova od nekoliko tona, prije 4000 do 5000 godina i nije bilo toliko teško kako se čini.

Stručnjake godinama zbunjuje kako su graditelji do Stonehengea dovukli kamene blokove koji se mogu naći tek u 200 kilometara udaljenim planinama u Walesu.

Eksperiment koji su proveli na University College London pokazao je da su graditelji mogli na drvenim sanjkama blokove vući preko vodoravno položenih trupaca.

'Ostali smo šokirani kad smo shvatili koliko je lako vući taj kamen', kazao je profesor Mike Parker-Pearson. Njegov tim od 10 studenata vukao je kamen od jedne tone tempom od tri metra svakih pet sekundi. Da su ga vukli kontinuiranim tempom, uvjereni su da bi u sat vremena prevalili udaljenost od 1600 metara.

Kamenje koje je iz Walesa došlo do lokacije Stonehengea teško je oko dvije tone, a istraživači su procijenili da bi za vuču jednog od njih trebalo dvadesetak ljudi. No, to za naše pretke nije bio problem jer ih je u zajednicama živjelo po nekoliko tisuća.

'Istina je da smo naš eksperiment odradili na ravnom tlu, dok su se graditelji Stonehengea trebali nositi i s velikim strminama u gorju Presili, ali ovaj sistem vuče dobro funkcionira i na teškom terenu. Uostalom, predindustrijske zajednice poput Maram Naga u Indiji koriste tu metodu i dan-danas prilikom izgradnje velikih kamenih spomenika, a slične sanjke u obliku Y, stare oko 2000 godina, nađene su u Japanu', kazao je Parker-Pearson dodajući kako se slična metoda koristila prilikom gradnje Zabranjenog grada u Kini, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliko otkriće Otkriven veliki religiozni kompleks sagrađen 1.000 godina prije Stonehengea Slika nije dostupna Tajne neolita Na korak do rješenja misterija Stonehengea

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene