Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav star 2.000 godina

POMOĆU SATELITSKIH SNIMKI Riješen drevni misterij spiralnih rupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Nazca regiji u Peruu je riješena jedna od drevnih misterija - spiralne rupe u tlu.

Prije 2000 godina u priobalnoj regiji Perua, gdje godišnje padne manje od četiri milimetra kiše, drevna civilizacija Nazca uspjela je razviti bogatu poljoprivrednu proizvodnju. Znanstvenicima dugo nije bilo jasno kako je drevni narod uopće živio u kraju u kojem su suše mogle trajati godinama. Uz pomoć satelitskih snimki iz zraka sada su dobili odgovor i na to pitanje.

Spiralne rupe ili puquios su, kako je za BBC pojasnila Rosa Lasaponara, talijanska znanstvenica, sofisticirani hidraulički sustav za vodu koji je konstruiran za prikupljanje i usmjeravanje vode iz podzemlja.

Puquiosi se nalaze diljem Nazca regije pa se čini da je sustav bio vrlo razvijen, a omogućio je iskorištavanje neiscrpnih zaliha vode tijekom godine što je pridonijelo razvoju intenzivne poljoprivrede u sušnoj dolini.

Niz kanala dovodio je vodu, zarobljenu pod zemljom, do područja gdje je trebalo, a višak se pohranjivao u površinskim rezervoarima. Kako bi se voda kretala kroz kanale, na površini su oformili rupe u obliku spirala što je omogućavalo da vjetar dopire u kanale što je prisiljavalo vodu da teče kroz sustav. Zanimljivo, neki puquiosi rade i danas.

Inače, Nazce su iza sebe ostavili malo tragova, osim geoglifa u pustinjskom tlu te puquiosa. Znanstvenici su sada zaključili kako su Nazce bili razvijena civilizacija, dobro organizirana s određenom društvenom hijerarhijom, ali i znanjem geologije, prenosi MNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija siroče malo Dvogodišnjak završio u bolnici zbog bolova, jedva ga spasili: Kirurzi se šokirali kad su mu otvorili trbuh Policija pronašla mumiju Juanita je ustvari Juan FOTO Policija se šokirala kad je otvorila torbu dostavljača hrane: "Juanita spava sa mnom. Ja se brinem za nju"

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene