Obavijesti Pretražite Navigacija
Tajna čuvana 500 godina

SLIKA KOJA IMA MOĆ Portret koji su skrivali od Hitlera uskoro u javnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Drugom svjetskom ratu slika je u najvećoj tajnosti prenesena iz Torina u Rim jer nisu željeli da je se dokopa Hitler, u strahu da bi mu ona, prema vjerovanju, dala još veću moć

Jedan od najpoznatijih autoportreta na svijetu bit će uskoro dostupan javnosti. Riječ je o slici Leonarda da Vincija staroj 500 godina za koju se vjeruje da ima magične moći.

Slika se nalazi u Torinu, u Kraljevskoj biblioteci. Postoji legenda da je pogled Leonarda da Vincija na autoportretu toliko intenzivan i snažan da oni koji ga promatraju također dobiju veliku snagu.

U Drugom svjetskom ratu slika je u najvećoj tajnosti prenesena iz Torina u Rim jer nisu željeli da je se dokopa Hitler, u strahu da bi mu ona, prema vjerovanju, dala još veću moć, piše BBC.
Koji god da je bio razlog tajnog premještanja slike, njezinu vrijednost potvrđuje činjenica da je iz cijele Leonardove kolekcije koja se čuva u Kraljevskoj biblioteci u Torinu samo ona izmještena.

Direktor biblioteke, Giovanni Saccani, kaže kako Leonadrov autoportret nije bio u Rimu pohranjen u odgovarajućim uvjetima, pa je slika pretrpjela određena oštećenja, između ostalog nestao je i Leonardov potpis.

Od 1998. slika se zajedno s tisućama drugih neprocjenjivih crteža i rukopisa nalazi u posebno izgrađenoj prostoriji koju nazivaju 'pećina', u koju ne ulazi prirodno svjetlo a temperatura se održava na 20 stupnjeva Celzijevih i vlaga na 55 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slijede kemijske analize Otkriveni tragovi Leonardove freske! Slika nije dostupna Očekuje se velika zainteresiranost Hitlerova slika 'Noćno more' na aukciji

Iz tih razloga, u Kraljevskoj biblioteci u 'pećinu' će moći tijekom jednog sata ući 50 posjetitelja.

Tko je bila Mona Lisa - KONAČNA POTVRDA!

Priča o tome kako je portret Leonarda završio u Torinu je također zanimljiva. Slika je bila dio velike kolekcije koju je 1839. Kupio kralj Carlo Alberto od Savoya. Nabavio ju je od trgovca umjetninama Giovannija Volpatoa. No, kako je on došao do nje, nije poznato. Od kralja je tražio 70.000 lira za Leonardovu kolekciju no ovaj mu je uspio platiti 50 tisuća. S obzirom da mu je dao popust, Volpato je tražio da bude neplaćeni kustos u Kraljevskoj knjižnici u Torinu te da se brine o kolekciji. Tako je ona zavšila u Torinu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene