Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici razvili su injekciju koja zaustavlja krvarenje i ima potencijal spasiti tisuće vojnika na bojnom polju.


PolySTAT, koji se daje ubrizgavanjem u krv, sadrži polimere koje jačaju krvne ugruške. Pronalazi unutrašnje ozlijede i odmah počinje djelovati, piše International Business Times.

Vezani članci Sanja Zubović sa Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka Apeli za darivanjem krvi: ''Neka nam građani dođu i spase situaciju. Pomozite pacijentima'' U svijetu kritično manjkaju zalihe krvi (Foto: Getty) Nedostaje krvi, naročito dvije grupe: Bolnica i riječki Crveni križ mole građane da doniraju

U istraživanju provedenom na štakorima, istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu otkrili su da je spašeno 100 % životinja s fatalnim ozljedama femoralne arterije. Mnogi ranjenici umru prije nego stignu do bolnice zbgo nekontroliranog krvarenja.

Stalno mu curila krv iz nosa: Otkriveni uzrok sve ostavio u šoku

'Većina pacijenata koja umre od krvarenja, umru brzo. Ovo je nešto što bi svaki vojnik mogao imati kod sebe i dati ranjeniku kako bi izdržao dok ne dođe do bolnice', rekla je koautorica studije dr. Nathan White.

Osim toga, injekcija se može koristiti i u civilne svrhe, primjerice kod prometnih nesreća.

Novi lijek moći će biti testiran na ljudima za pet godina, jer se prije mora testirati na većim životinjama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju