Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak se sukobio s ministrom vanjskih poslova svoje države, tvrdeći da je ugrozio rusko oslobađanje 24-orice ukrajinskih mornara uhićenih u blizini Krima.

Galerija


Odbijanje ruske ponude ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina moglo bi "ugroziti povratak naših mornara", rekao je Zelenskij na konferenciji za medije, prenosi njemačka agencija dpa.

Vezani članci Koronavirus u Rusiji Rusija priznala porast broja zaraženih, najavljuje ograničavanje kretanja: "Liječnici i bolnički kreveti su spremni" Luda Rusija Putin je mačji kašalj, objavljeni pravi razlozi zbog kojih se ljudi zapravo boje Rusije

Ukrajinski predsjednik optužuje Klimkina da je odbio ponudu Moskve iza njegovih leđa."Ja, predsjednik Ukrajine, saznajem na internetu o međunarodnim manevrima", rekao je novi čelnik.

Ukrayinska Pravda piše kako je Klimkin, imenovan pod Petrom Porošenkom, Zelenskijevim prethodnikom, rekao da ima ovlasti odbiti rusku ponudu bez predsjednikovog odobrenja.

Klimkin je najavljivao svoju ostavku nakon što Zelenskij stupi na vlast, no i dalje se drži svoje funkcije. Ukrajinski i ruski državni mediji prenose kako je Moskva ponudila oslobađanje ukrajinskih mornara pod uvjetom da prođu ruski pravosudni proces.

Klimkin je u srijedu na svom Facebook profilu pisao kako je primio rusku diplomatsku notu u kojoj je Moskva izvijestila da odbija presudu međunarodnog suda za pravo mora Ujedinjenih naroda, prenosi ukrajinska neovisna agencija UNIAN.

Ukrajinski ministar tvrdi da Rusi tom notom pokušavaju primorati Ukrajinu da "prizna optužnice protiv njezinih mornara, a neizravno i okupaciju Krima".

"To se neće dogoditi", poručio je Klimkin, piše UNIAN. Ruska obalna straža prošlog je studenog pucala na nekoliko ukrajinskih plovila koje je potom zaplijenila i pritvorila njihovu posadu. To se dogodilo u Kerčkim vratima, uskom prolazu koji odvaja Rusiju od Krima, poluotoka kopnom povezanim s Ukrajinom.

Rusija je anektirala Krim prije pet godina i tvrdi da su ukrajinski brodovi ilegalno ušli u njezine teritorijalne vode. Kijev smatra Krim i dalje svojim teritorijem.  (Hina)

Kolinda Grabar-Kitarović uručila odlikovanja u prigodi Dana državnosti