Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iza leđa

Ukrajinski predsjednik bijesan na svog ministra: "Odbijanje ruske ponude moglo bi ugroziti povratak naših mornara"

Volodimir Zelenskij (Foto: GENYA SAVILOV / AFP)
Volodimir Zelenskij (Foto: GENYA SAVILOV / AFP) GENYA SAVILOV / AFP
Aktualno Galerija +0 Volodimir Zelenskij (Foto: GENYA SAVILOV / AFP) Galerija 1/1 >>
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak se sukobio s ministrom vanjskih poslova svoje države, tvrdeći da je ugrozio rusko oslobađanje 24-orice ukrajinskih mornara uhićenih u blizini Krima.

Odbijanje ruske ponude ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina moglo bi "ugroziti povratak naših mornara", rekao je Zelenskij na konferenciji za medije, prenosi njemačka agencija dpa.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!"

Ukrajinski predsjednik optužuje Klimkina da je odbio ponudu Moskve iza njegovih leđa."Ja, predsjednik Ukrajine, saznajem na internetu o međunarodnim manevrima", rekao je novi čelnik.

Ukrayinska Pravda piše kako je Klimkin, imenovan pod Petrom Porošenkom, Zelenskijevim prethodnikom, rekao da ima ovlasti odbiti rusku ponudu bez predsjednikovog odobrenja.

Klimkin je najavljivao svoju ostavku nakon što Zelenskij stupi na vlast, no i dalje se drži svoje funkcije. Ukrajinski i ruski državni mediji prenose kako je Moskva ponudila oslobađanje ukrajinskih mornara pod uvjetom da prođu ruski pravosudni proces.

Klimkin je u srijedu na svom Facebook profilu pisao kako je primio rusku diplomatsku notu u kojoj je Moskva izvijestila da odbija presudu međunarodnog suda za pravo mora Ujedinjenih naroda, prenosi ukrajinska neovisna agencija UNIAN.

Ukrajinski ministar tvrdi da Rusi tom notom pokušavaju primorati Ukrajinu da "prizna optužnice protiv njezinih mornara, a neizravno i okupaciju Krima".

"To se neće dogoditi", poručio je Klimkin, piše UNIAN. Ruska obalna straža prošlog je studenog pucala na nekoliko ukrajinskih plovila koje je potom zaplijenila i pritvorila njihovu posadu. To se dogodilo u Kerčkim vratima, uskom prolazu koji odvaja Rusiju od Krima, poluotoka kopnom povezanim s Ukrajinom.

Rusija je anektirala Krim prije pet godina i tvrdi da su ukrajinski brodovi ilegalno ušli u njezine teritorijalne vode. Kijev smatra Krim i dalje svojim teritorijem.  (Hina)

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene