Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doputovao avionom

Stigao Zelenski, očekuje ga susret s Papom: Rim je pod opsadom, u zraku helikopteri, na zgradama snajperisti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u posjetu Italiji - 2
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u posjetu Italiji - 2 Foto: Afp
Italija potpuno podupire Ukrajinu u njezinu otporu ruskoj invaziji, rekao je talijanski predsjednik Sergio Mattarella pozdravljajući u subotu ukrajinskog predsjednika u Rimu gdje će se Volodimir Zelenski sastati i s premijerkom, ali i papom Franjom.

"Čast je primiti vas ovdje u Rimu", rekao je talijanski predsjednik Sergio Mattarella ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom prema snimkama koje je prenosila talijanska televizija.

"Želio sam da se ponovno sastanemo nakon našeg razgovora otprije nekoliko godina, premda danas u drukčijoj situaciji, no želim reći da smo u potpunosti na vašoj strani", kazao je Mattarella primivši ukrajinskog predsjednika u palači Quirinale.

Talijanski predsjednik je pritom naglasio da svi žele postizanje mira u Ukrajini.

"To mora biti istinski mir, a ne predaja", rekao je izvor iz Mattarellina ureda. Zelenski je na Twitteru svoj posjet Italiji i Vatikanu nazvao "važnim posjetom za sve bližu pobjedu Ukrajine".

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini, ilustracija - 1 bitka za Bahmut Psihološko-informacijski rat: Suprotstavljene strane različito tumače potresne snimke

Dok se Zelenski u koloni automobila kretao prema predsjedničkoj palači, prolazio je pokraj manjih skupina ljudi koje su isticale ukrajinske zastave, ali i transparente s osudom Rusije.

Ukrajinski predsjednik u Rim je doputovao u subotu ujutro zrakoplovom talijanske vlade, a poletio je iz poljskoga grada Rzeszówa blizu ukrajinske granice.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Rat u Europi Ukrajina ''gura'' sve jače prema jednom od svojih ključnih ciljeva, Zelenski objavio: ''Odobrio sam plan''

Njemačka agencija dpa piše da su njegov avion, čim je ušao u talijanski zračni prostor pratili vojni zrakoplovi. U zračnoj luci Ciampino nedaleko od Rima dočekao ga je šef talijanske diplomacije Antonio Tajani. Zelenskog u posjetu Italiji prati šef njegova ureda, Andrij Jermak.

Sastanak s papom Franjom

U sklopu prvoga posjeta Rimu otkako je Kremlj u veljači 2022. počeo invaziju na Ukrajinu, Zelenski će se sastati i s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni te s papom Franjom.

Otkako je u jesen 2022. došla na vlast, premijerka Meloni snažno podupire Ukrajinu u nastojanjima da se odupre ruskoj invaziji, a ranije tijekom godine posjetila je Kijev.

Papa Franjo već više od godinu dana gotovo svakodnevno poziva vjernike da mole za Ukrajinu i redovito apelira na Kijev i Moskvu da pristanu na prekid vatre. Sveti Otac još nije prihvatio ukrajinski poziv da posjeti Kijev, kazavši da će onamo otići samo ako ga se pozove i u Rusiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Ukrajini VIDEO Bitka za Bahmut se nastavlja: ''Nećemo ostaviti nijedan komad svoje zemlje neprijatelju''

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultat protunapada Šef Wagnera potvrdio: "Naša vojska bježi, izgubio sam oko 500 ljudi"

Pojedinosti u pogledu Zelenskovog posjeta Rimu prvobitno su držane u tajnosti zbog sigurnosnih razloga. Zelenski će večeras gostovati u poznatoj TV emisiji "Porta a Porta", prenosi RAI.

Nije još potvrđeno hoće li ukrajinski predsjednik u nedjelju otputovati u Njemačku gdje bi trebao, u ime ukrajinskog naroda, primiti prestižnu nagradu Karlo Veliki u njemačkom gradu Aachenu.

Dolazak Zelenskog u Italiju praćen je velikim mjerama sigurnosti. Na putanjama kojima je prolazio postavljeni su snajperisti. U zraku su helikopteri. Sigurnosne službe odredile su crvene zone oko ključnih točaka gdje će se Zelenski kretati. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene