Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije godine bez promjene

Provjereno je već radilo priču o njemu, a on dobio novi mandat: "Nitko ne zna na što troši proračunski novac"

Aktualno Galerija Angelo Mattich, načelnik Višnjana Angelo Mattich, načelnik Višnjana Foto: DNEVNIK.hr Chiara Bilić, novinarka portala Istra24 Chiara Bilić, novinarka portala Istra24 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Dekleva, bivši porečki službenik Zoran Dekleva, bivši porečki službenik Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Sporni poslovi načelnika Višnjana - 1 Provjereno: Sporni poslovi načelnika Višnjana - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Provjereno: Sporni poslovi načelnika Višnjana - 2 Galerija 1/9 >>
Sam sebi prenamijenio je zemljište u građevinsko. Kada je prije dvije godine Provjereno o njemu radilo priču, rekao je da to ne radi kako bi profitirao, već radi razvoja svoje obitelji. U međuvremenu je dobio još jedan mandat i nastavio raditi po svome. Reporterka Provjerenog Ema Branica istražila je zašto ga nazivaju prototipom lokalnog šerifa.

Načelnik Višnjana Angelo Mattich sam je sebi prenamijenio zemljište u građevinsko. I to ne kvadrat ili dva, već 16 i pol tisuća. Ekipa Provjerenog o njemu je priču radila prije dvije godine, a sada su stvari otišle još dalje.

Povjerenstvo za sukob interesa je protiv njega je nakon priloga Provjerenog pokrenulo postupak jer je sam sa sobom – Angelo Mattich kao privatna osoba i Angelo Mattich kao općinski načelnik – potpisao ugovor o zamjeni zemljišta i to baš u zoni koja postaje poslovna.

"Nisam ja znao tada da ću biti načelnik općine 2021. godine, kada će se mijenjati prostorni plan. To nisam mogao znat", rekao je načelnik.

Pročitajte i ovo Provjereno: Žrtve svećenika - 6 Priča Provjerenog Žrtve svećenika o svojim dugim borbama za pravdu: "Moja bol je grozna i stravična"

To nije sve. U drugom slučaju je kao načelnik sam sebi, odnosno svom obrtu, oprostio gotovo 90 tisuća kuna naknade za pravo građenja jer mu općina – odnosno on – nije izmakla dalekovod. Zadnja vijest koja se probila Istrom je ona da se u višnjanskom vrtiću, kojem je osnivač općina, zaposlila ni manje ni više nego načelnikova supruga.

"Bez nekakve pisane i usmene provjere se odabralo suprugu od načelnika temeljem intervjua uz argument da je pokazala najveće kompetencije za potrebno radno mjesto i zavidnu razinu motivacije", rekla je Ana Černjul, općinska vijećnica IDS-a.

Pročitajte i ovo Provjereno: Lava Petrušić - 3 Provjereno o borbi sa sustavom Lijek koji život znači: Malene Lava i Sofija ujedinile su Hrvatsku i Srbiju, ali i morale potegnuti do Amerike. Zašto?

Prosvjetna inspekcija je utvrdila niz nepravilnosti i naredila njihovo otklanjanje, ali i zabranila rad ravnateljici. Inspekcija je utvrdila da natječaj za ravnateljicu nije po statutu i zakonu te da je zaposlena u srpnju, a drugi kandidati za to radno mjesto o natječaju su obaviješteni tek- u rujnu. I iako joj je inspekcija zabranila rad, ona radi.

"On je pretvorio općinu s velikim 'O' kao jedinicu lokalne samouprave, ali i općinu kao cijelo područje u svoju privatnu prčiju", rekla je Chiara Bilić, novinarka portala Istra24.

Na što se troši novac iz proračuna?

Poslovati s općinom, reporterki Provjerenog Emi Branici rekao je Zoran Dekleva, graniči s ludilom. On je bivši porečki službenik pa jako dobro poznaje propise i zakone, a sada radi za tvrtku češkog investitora koji se bavi izgradnjom i prodajom nekretnina. Na javnom su natječaju prije dvije godine kupili 10.800 kvadrata zemljišta općine Višnjan kako bi gradili 10 kuća.

"Nakon što smo sklopili ugovor o kupoprodaji, naša obveza kao kupac je bila da isplatimo taj teren u roku od osam dana", rekao je Dekleva i dodao: "Općina se obvezala da će realizirati kompletnu infrastrukturu."

Pročitajte i ovo Provjereno: Suzana Kvesić - 1 Donosi Provjereno Napraviti zaokret u životu je teško, no one su u tome uspjele: "Nema toga što mi ne možemo, samo treba reći - ja idem, ja želim i to je to"

Pročitajte i ovo Provjereno: Obnova Zagreba - 1 Usporedba s Turskom i Češkom Kaos hrvatskog sustava traje godinama, ljudi na izmaku snaga: "Kad se ova kuća sruši, kamo ćemo? Pod šator? To nema smisla"

Od svega toga jedino su probili put. Nisu doveli ni struju ni vodu ni kanalizaciju, a svi rokovi su prošli te je 4,5 milijuna kuna od investitora odavno sjelo na račun općine. Dok jedni stagniraju, razvoj načelnika i njegove obitelji ide dalje, a o radu općine, dozvolama i investicijama nemoguće je išta saznati.

"Apsolutno nitko ne zna za šta se unazad nekoliko godina trošio proračunski novac, a vidljivo je da općina stagnira", rekla je Bilić.

Rekorderi po izdvajanju za političke stranke

Sve ono što je ekipa Provjerenog snimala prije dvije godine još je u izgradnji i nema velikih pomaka. Općina je to od 2000 stanovnika i čak tri komunalna poduzeća koja također ne objavljuju ni plan nabave ni sklopljene ugovore, ali se zato zna koliko se troši na političke stranke.

"Mi smo rekorderi u izdvajanju proračunskih sredstava za financiranje političkih stranaka. Izdvajali smo rekordnih 3570 kuna po vijećniku. Samo za usporedbu: Poreč, koji je puno bogatija općina, daje 1500 kuna, a manje općine oko 350 kuna, dakle 10 puta manje", rekla je Černjul.

Pročitajte i ovo Provjereno: Rad DORH-a i USKOK-a - 3 Donosi Provjereno Potresi u DORH-u i USKOK-u: "Informacije iznutra kažu da su se neki slučajevi doslovce skrivali od vrha Državnog odvjetništva kako bi se mogli finalizirati"

U vijeću je najviše vijećnika Matticheve stranke. U izbornoj godini izdvajali su 3570 kuna, a sada su izglasali nešto manje – 1900 kuna na mjesec. Nezavisna lista Višnjan naziv mu je stranke, a isključivo se financira novcem općine, odnosno kako vijeće izglasa. Branica ga nije uspjela pitati ni za to, a ni zašto se ne zna kako troši proračunski novac.

"Uvažena gospođo, ulovili ste me sada u mom privatnom vremenu i pitate me za neke stvari", rekao je. Nakon što mu je reporterka Provjerenog uzvratila da je 13 sati i pitala ne bi li trebao biti na poslu, on je na trenutak zašutio te poklopio slušalicu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Filip Čuljak - 4 Priča Provjerenog Gledao je smrti u oči i vratio se u život: "Osjetio sam stezanje i nakon toga sam pao u nesvijest." Neki sportaši nisu dobili drugu priliku

Općina je to gdje jedan vlada i njegova svita, a svi se pitaju do kada će tako biti.

"Sazivali smo radne sastanke na koje se nikad nisu odazvali i ne preostaje nam ništa drugo nego pokrenuti tužbu za naknadu štete", napomenuo je.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene