Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bitka za Bahmut

Psihološko-informacijski rat: Suprotstavljene strane različito tumače potresne snimke

Aktualno Galerija Rat u Ukrajini, ilustracija - 1 Rat u Ukrajini, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić, vojni analitičar - 2 Ivica Mandić, vojni analitičar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rat u Ukrajini, ilustracija - 2 Rat u Ukrajini, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rat u Ukrajini, ilustracija - 3 Rat u Ukrajini, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ivica Mandić, vojni analitičar - 3 Galerija 1/6 >>
Je li Ukrajina krenula u protuofenzivu kod grada simbola Bahmuta? Nitko službeno ne potvrđuje. Dnevnik Nove TV donosi detalje.

Ukrajinski "desantnjiki", 3. jurišna brigada objavljuje snimke s kaciga boraca koji osvajaju neprijateljske položaje na prilazima Bahmutu.

Potresne snimke dio su psihološko-informacijskog ratovanja. Ukrajinci tvrde da su nakon mjeseci povlačenja iz grada napredovali dva kilometra, uništivši bokove koje je za Wagnerove jurišnike držala redovna ruska vojska.

Što se dogodilo s bokovima - o tome vlada i vođa poluprivatne paravojske Wagner imaju radikalno suprotna viđenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uspjeli se probiti Ukrajinci su krenuli u protunapad: Žele osvojiti grad za koji Rusi mjesecima krvare

"Kako bi se poboljšala održivost obrane, jedinice Južne skupine ruskih vojski prebacile su se na obalu Verhivskog jezera“, kazao je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Šef poluprivatne vojske Wagner Jevgenij Prigožin kazao je: "Dogodilo se obično bjekstvo jedinica Ministarstva obrane s bokova.“

Rusko ministarstvo tvrdi i da ukrajinska vojska, osim u Bahmutu, napada i u zaleđu kod Soledara. Ukrajina ne komentira. Tamošnji proboji ruskih linija ozbiljno bi ugrozili gotovo dovršeno, još lani započeto rusko osvajanje Bahmuta.

No analitičari upozoravaju da većih vojnih kretanja ukrajinskih snaga zasad nema. Zaraćene sile ratuju informacijama - fingiraju, provociraju i ispituju protivnikove rupe u obrani.

Pročitajte i ovo Ilustracija istraga u tijeku Poginula dva pilota: Srušio se vojni helikopter nad Krimom, poznat i moguć uzrok nesreće

Sigurnosni analitičar Ivica Mandić je u razgovoru s novinarskom Dnevnika Nove TV Sabinom Tandarom-Knezović kazao da je svrha operacije ukrajinskih snaga da se olakša položaj njihovih snaga u Bahmutu.

"Pošto je urbana sredina izuzetno teška za provedbu ratnih operacija, izvučene koje su sjeverno i južno od Bahmuta su napadnute jer su ruske snage rastegnute. To u vojnom žargonu podrazumijeva da imate malo snaga za crtu bojišnice. Geometrija ratišta vam diktira koliko ćete imati vojnika, sredstava“, rekao je Mandić.

Zaključio je da je riječ o taktičkoj operaciji da se poboljša položaj. Druga stvar je da se sigurno se snimaju reakcije ruske vojske i njihov raspored i nakane, a treća manevriranje ruske vojske.

"To podrazumijeva da svoj napor obrane postave na jedno područje, a napad ukrajinskih snaga bude na posve drugom području“, dodao je analitičar.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene