Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Ukrajina ''gura'' sve jače prema jednom od svojih ključnih ciljeva, Zelenski objavio: ''Odobrio sam plan''

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Afp
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u četvrtak da je odobrio plan reformi za unaprjeđenje kaznenog sustava i onog za provedbu zakona, ključnih elemenata u planovima za osiguranje brzog članstva u Europskoj uniji.

"Moramo osigurati sustav koji jamči pravdu i vladavinu prava u našoj zemlji, kompatibilan s našim ciljem brzog pridruživanja Uniji", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Promjene bi, rekao je Zelenski, bile dio novog društvenog ugovora koji bi osiguravao građanima da se osjećaju sigurno i zaštićeno. "Povjerenje u državu temelji se na povjerenju u one koji djeluju u njezino ime. Provođenje zakona i tužiteljstvo su ključni za to, kao i svi koji rade u državnom aparatu", ustvrdio je.

Ukrajina, koja se bori protiv ruske agresije, službeno je podnijela zahtjev za članstvo u Uniji, a kao ključne elemente na tom ukrajinskom putu EU vidi okončanje "endemske" korupcije, nadogradnju zakonodavstva, kao i reforme u pravosuđu, piše Reuters.

Bruxelles je Kijevu dodijelio službeni status kandidata u lipnju prošle godine, četiri mjeseca nakon što je Rusija pokrenula invaziju, ali proces pridruživanja Europskoj uniji obično traje godinama, u vidu usklađivanja zakona i propisa zemlje kandidata s pravilima Unije.

No Zelenski želi da se taj proces ubrza, a pregovori o članstvu počnu ove godine.

U tom pogledu dobio je podršku i predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, koja je početkom ožujka posjetila Ukrajinu.

"Nadam se da pregovori o pristupanju mogu započeti već ove godine. Budućnost Ukrajine je u Europskoj uniji", poručila je Metsola u Lavovu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uspjeli se probiti Ukrajinci su krenuli u protunapad: Žele osvojiti grad za koji Rusi mjesecima krvare

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin nove prozivke Prigožin poludio, zaprijetio predsjedniku europske države: "Kliještima ćemo ti izvaditi zube iz tih odvratnih usta"

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je izvještaje da su ukrajinske snage na više dijelova bojišnice oko Bahmuta probile ruske linije, dodajući da je "vojna situacija pod kontrolom", prenosi Reuters.

"Izjave koje kruže pojedinim kanalima na Telegramu o probojima obrambenih linija na različitim dijelovima bojišnice ne odgovaraju stvarnosti", objavilo je rusko ministarstvo obrane, koje tvrdi: "Ukupna situacija na području specijalne vojne operacije je pod kontrolom."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene