Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova metoda

ZBOGOM KONDOMIMA? Znanstvenici na pragu otkrića nove metode kontracepcije za muškarce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici godinama pokušavaju pronaći čarobnu tabletu za mušku kontracepciju.

Čini se da su sada na tragu metode koja bi uskoro mogla zaživjeti. Koliko su Hrvati, ali i Hrvatice, spremni za ovu vrstu kontracepcije - provjerila je reporterka Nove TV Ivana Tomić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontracepcijski atlas Hrvatska u crvenoj zoni, ali i dio Europe: ''Žene nemaju pristup modernoj kontracepciji'' Ilustracija Odgovorio na brojna pitanja Urolog riješio dilemu koja muči mnoge muškarce: Koja je normalna dužina muškog spolnog organa?

Na 270 muškaraca u Americi testirana je hormonalna injekcija. Pokazala se vrlo uspješnom kontracepcijom za muškarce. Od 270 slučajeva došlo je do tek 4 trudnoće.

Sjajni rezultati

I naši stručnjaci smatraju da su to sjajni rezultati, ali kažu da se ne trebamo tako skoro nadati ovom kontraceptivu na tržištu.

„Za sada mislim da sigurno narednih 10-ak godina ne. Dakle, trebala bi se naći neka optimalna kombinacija kako sam vidio u studiji - testosterona i još nekog blagog estrogena kao što je progesteron i onda dati mogućnost da to bude na neki način prihvatljivo. U injekcijama je već malo problematično. Dakle, u nekim tabletama kao što to uzimaju žene“, kaže urolog dr. med. Neven Kapun.

Doktor Kapun upozorava kako uvijek postoji određena mogućnost da bi se neki latentni karcinom s dizanjem testosterona aktivirao. Čak i kod mladih.

Američki stručnjaci nisu naveli kako bi se kontracepcija uzimala. U slučaju da su to tablete, zasigurno bi se konzumirale svakodnevno kao i pilule za žene. A ako bi to bilo u obliku injekcije, naši liječnici smatraju da bi muškarca neplodnim mogla učiniti između 2 i 3 mjeseca.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene