Muška kontracepcija (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Muška kontracepcija (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Znanstvenici godinama pokušavaju pronaći čarobnu tabletu za mušku kontracepciju.


Čini se da su sada na tragu metode koja bi uskoro mogla zaživjeti. Koliko su Hrvati, ali i Hrvatice, spremni za ovu vrstu kontracepcije - provjerila je reporterka Nove TV Ivana Tomić.

Na 270 muškaraca u Americi testirana je hormonalna injekcija. Pokazala se vrlo uspješnom kontracepcijom za muškarce. Od 270 slučajeva došlo je do tek 4 trudnoće.

Sjajni rezultati

I naši stručnjaci smatraju da su to sjajni rezultati, ali kažu da se ne trebamo tako skoro nadati ovom kontraceptivu na tržištu.

„Za sada mislim da sigurno narednih 10-ak godina ne. Dakle, trebala bi se naći neka optimalna kombinacija kako sam vidio u studiji - testosterona i još nekog blagog estrogena kao što je progesteron i onda dati mogućnost da to bude na neki način prihvatljivo. U injekcijama je već malo problematično. Dakle, u nekim tabletama kao što to uzimaju žene“, kaže urolog dr. med. Neven Kapun.

Doktor Kapun upozorava kako uvijek postoji određena mogućnost da bi se neki latentni karcinom s dizanjem testosterona aktivirao. Čak i kod mladih.

Američki stručnjaci nisu naveli kako bi se kontracepcija uzimala. U slučaju da su to tablete, zasigurno bi se konzumirale svakodnevno kao i pilule za žene. A ako bi to bilo u obliku injekcije, naši liječnici smatraju da bi muškarca neplodnim mogla učiniti između 2 i 3 mjeseca.