Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gradnja prve iranske nuklearne centrale u Bušeru koja je bila povjerena Rusiji, završena je, izjavio je u srijedu direktor ruske Savezne agencije za atomsku energiju Sergej Kirijenko.


'Gradnja nuklearke je završena', objavio je Kirijenko na ruskom jeziku, nakon posjeta gradilištu na obali Perzijskog zaljeva. Ruski i iranski dužnosnici trebaju u toj prigodi objaviti nadnevak puštanja centrale u pogon koje se odgađalo više puta otkako je Rusija 1995. preuzela ugovor od njemačkog Siemensa.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija gradi nuklearku u Venezueli Slika nije dostupna Požari blizu Sarova: Nema opasnosti od nuklearne katastrofe

Rusija je lani dovršila isporuku nuklearnog goriva za centralu po ugovoru čija se vrijednost procjenjuje na oko milijardu dolara. Odgovarajući na novinarsko pitanje o probnom ispitivanju koje je počelo u srijedu Kirijenko je rekao: 'Ovo je ispitivanje s virtualnim gorivom koje nije nuklearno, kako bi se provjerio rad reaktora'.

Proizvodnja energije mogla bi početi dva do tri mjeseca nakon 'tehničkog' puštanja u pogon koje se planira do kraja 2009., dodao je Kirijenkov glasnogovornik Sergej Novikov. Analitičari ocjenjuju da bi Iran mogao biti jednom od glavnih tema u odnosima između ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i novog američkog predsjednika Baracka Obame koji je najavio dijalog s Teheranom.