Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD ima povjerenja

Rusija gradi nuklearku u Venezueli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su, u povodu potpisivanja ugovora o ruskoj izgradnji nuklearne centrale u Venezueli, objavile kako očekuju da će dvije zemlje kod tog projekta poštivati svoje međunarodne obveze i standarde Međunarodne agencije za atomsku energiju.

'Svaki novi nuklearni program ili aktivnost mora se provoditi u skladu s najvišim standardima o neširenju nuklearnog oružja i sigurnosti, uključujući i mjere sigurnosti IAEA. Što god da se dogodilo s tom današnjom najavom, Venezuela i Rusija imaju međunarodne obveze i mi očekujemo da ih poštuju', rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

Pročitajte i ovo Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Zveckanje oružjem Moguć rat, a Rusija i SAD već odabrali strane: "Nikada se nećemo pokoriti imperiju" Slika nije dostupna Bez propagande i publiciteta Iran najavio pokretanje nuklearne centrale u Bušehru

Na dodatna pitanja o gradnji nuklearke, Crowley je kazao da 'SAD ima povjerenje u Rusiju', upućujući na primjer ruske gradnju nuklearke Busher u Iranu, koja se odvija pod nadzorom IAEA. Vijest da će Rusija graditi prvu nuklearku u Venezueli, objavljena je u petak u Moskvi tijekom posjeta venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza.

>> Merkel želi produžiti predviđeni rad nuklearnih centrala

Svečanom potpisivanju sporazuma u Kremlju nazočio je i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je rekao da dvije zemlje dijele 'strateško partnerstvo' i viziju svijeta oslobođenog prevladavajućeg utjecaja samo jedne zemlje, aludirajući na SAD.

Chavez je u četvrtak doputovao u svoj već deveti posjet Rusiji otkako je 1999. došao na čelo Venezuele, koja je posljednjih godina postala ključni partner Rusiji u Južnoj Americi, regiji koja se dugo smatrala američkim 'dvorištem' i u kojoj Moskva želi povećati svoj utjecaj. Ugovor o izgradnji nuklearne elektrane potpisali su direktor ruske Agencije za atomsku energiju Rosatoma Sergej Kirijenko i venezuelski ministar vanjskih poslova Nicolas Maduro. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene