Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sukobi u susjedstvu

Vučić poručio da neće izručiti Radoičića, a Kurti ponovio da je Srbija pokušala izazvati rat

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Afp
Beograd ne priznaje Kosovo i ne može Prištini izručiti odgovornog za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Sky News zanijekavši ulogu u nedavnom nasilju, a kosovski premijer za isti medij kaže da je Srbija pokušala izazvati rat.

U intervjuu za Sky news, koji u subotu prenose i beogradski i kosovski mediji na srpskom, srpski predsjednik Aleksandar Vučić je na tvrdnje Prištine da je navodno Beograd isplanirao akciju paravojne skupine u selu Banjska na sjeveru Kosova, rekao da je "uvijek lakše optužiti Beograd".

"Tko će vjerovati da je zapravo nešto drugačije, skoro nitko", rekao je Vučić, inzistirajući da i Kosovska policija (KP) koristi oružje proizvedeno u Srbiji, ali da im ga Srbija nije prodala.

Beograd ne može Prištini izručiti bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića koji je priznao organiziranje paravojne skupine zato što Beograd ne priznaje Kosovo.

Donedavni potpredsjednik Srpske liste (SL), vodeće stranke kosovskih Srba, Milan Radoičić preuzeo je odgovornost za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova koja se sukobila s kosovskom policijom (KP) što je završilo smrću jednog policajca i trojice Srba u selu Banjska. Radoičić je nakon sukoba podnio ostavku na dužnost u SL-u i zanijekao bilo kakvo sudjelovanje države Srbije u napadu i sukobu.

Vučić je uvjeren da je lako pronaći oružje i to ne samo na crnom tržištu.

Pozivajući se na Radoičićevu izjavu u pretkaznenom postupku koji je protiv njega poslije sukoba na sjeveru Kosova pokrenulo srpsko pravosuđe, Vučić je naveo njegovu izjavu da je "kupovao nešto u Srbiji, nešto u Hrvatskoj, nešto u BiH“.

"Provjerit ćemo to sada", rekao je Vučić.

Srpski predsjednik potvrdno je odgovorio na pitanje je li mu Radoičić blizak saveznik podsjetivši da je on bio potpredsjednik Srpske liste koji podržava službeni Beograd.

Pročitajte i ovo Ilustracija drugi u dva dana Novi napad na tim hitne pomoći! "Skinuo se u gaćice psujući i prijeteći da će nas zaklati i ubiti. Zaletio se prema meni i udario me u lice"

Međutim, Vučić je inzistirao da ne može reći da mu je Radočić bio prijatelj.

"On je optužen. Bilo je to veliko, ogromno kazneno djelo ", naglasio je Vučić, komentirajući optužbu Prištine da je Radoičić vođa "terorističke skupine", dok ga pravosuđe Srbije tereti za više kaznenih dijela u vezi sa sukobima na sjeveru Kosova.

Kurti: Srbija pokušala izazvati rat

Srpski pravosudni organi terete Radoičića da je navodno još od siječnja nabavljao oružje, streljivo i eksploziv iz Tuzle, preuzimao ga na teritoriju Beograda, a potom skladištio na Kosovu. Vlasti BiH su u međuvremenu demantirale da je oružje nabavljano u Tuzli.

Intervju Sky Newsu dao je i kosovski premijer Albin Kurti i ponovio optužbe da je Srbija pokušala izazvati rat, ali da u tome nije uspjela.

Kurti je rekao da su Srbi, koji su se u Banjskoj sukobili s Kosovskom policijom, iz skupina Sjeverne Brigade i Civilna zaštita, a njihov predvodnik je Milan Radoičić kojega je nazvao "mali Prigožin".

Pročitajte i ovo Ivan Pernar i prosvjednica Javna molitva krunice VIDEO Pogledajte žestoku svađu Pernara i prosvjednice: "Bolestan si, odi na je*eno Vrapče!"

U intervjuu je kosovski premijer ponovio da je od Beograda zatražio da Radoičić bude izručen Prištini, te da od međunarodne zajednice zahtijeva sigurnost za Kosovo, a za Srbiju osudu i sankcije.

Nadalje, Kurti je za Vučića rekao da je "ozloglašeni autokrat" i ustvrdio da je "nemoguće" izvesti napad u Banjskoj, a da o tome Vučić nije imao saznanja, objavio je portal Kossev.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene