Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Foto: Afp

EU želi paketom konkretnih sankcija odvratiti Rusiju od nakane da izvrši invaziju na Ukrajinu, izjavila je u petak predsjednica Europske komisije, ali je odbila reći znači li to i zabranu puštanja u rad plinovoda Sjeverni tok 2.


 

Vezani članci Pogođen sankcijama, grad Lade čekaju teška vremena - 2 Grad automobila koji je voljela bivša Jugoslavija očekuju teška vremena: ''Ljudi su nervozni'' Oleg Tinkov Ruski milijarder oštro napao invaziju na Ukrajinu: ''Kad su se probudili mamurni, generali su shvatili ...''

"Za agresiju se plaća cijena, to ćemo u primjerenom obliku prenijeti Rusiji", rekla je Ursula von der Leyen koja je se danas sastala s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Kazala je da detalji tog paketa sankcija neće biti objelodanjeni javnosti.

Također se nije htjela izjasniti hoće li u sankcije ući i zabrana rada plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se iz Rusije, preko Baltičkog mora, dostavljao prirodni plin u Njemačku.

Općenito govoreći, rekla je, "važno je da se energetika nikada koristi kao sredstvo pritiska te da se jamči energetska sigurnost Europe i njezinih susjeda".

Scholz je također odbio odgovoriti na pitanje o rusko-njemačkom plinovodu, ogradivši se izjavom da je "jasno da će Njemačka, EU i ostale zemlje reagirati ako dođe do invazije na Ukrajinu"

Važno je razgovarati kako bi se izbjegao takav razvoj događaja, dodao je Scholz.

"Želimo sigurnost i suradnju u Europi. Želimo da granice ostanu nepovredive i to je trenutno na kocki", rekao je Scholz.

Zapad optužuje Rusiju za gomilanje vojnih snaga na granici s Ukrajinom.

Prema NATO-u, Rusija je rasporedila između 75.000 i 100.000 vojnika, pribojavajući se ponavljanja 2014., kada je anektiran Krim.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju