Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne spominje Sjeverni tok 2

Von der Leyen prijeti Rusiji "konkretnim sankcijama": "Za agresiju se plaća cijena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU želi paketom konkretnih sankcija odvratiti Rusiju od nakane da izvrši invaziju na Ukrajinu, izjavila je u petak predsjednica Europske komisije, ali je odbila reći znači li to i zabranu puštanja u rad plinovoda Sjeverni tok 2.

 

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Aleksej Navaljni posljedice za Moskvu Ukrajina poziva na uvođenje novih sankcija Rusiji zbog smrti Alekseja Navaljnog

"Za agresiju se plaća cijena, to ćemo u primjerenom obliku prenijeti Rusiji", rekla je Ursula von der Leyen koja je se danas sastala s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Kazala je da detalji tog paketa sankcija neće biti objelodanjeni javnosti.

Također se nije htjela izjasniti hoće li u sankcije ući i zabrana rada plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se iz Rusije, preko Baltičkog mora, dostavljao prirodni plin u Njemačku.

Općenito govoreći, rekla je, "važno je da se energetika nikada koristi kao sredstvo pritiska te da se jamči energetska sigurnost Europe i njezinih susjeda".

Scholz je također odbio odgovoriti na pitanje o rusko-njemačkom plinovodu, ogradivši se izjavom da je "jasno da će Njemačka, EU i ostale zemlje reagirati ako dođe do invazije na Ukrajinu"

Važno je razgovarati kako bi se izbjegao takav razvoj događaja, dodao je Scholz.

"Želimo sigurnost i suradnju u Europi. Želimo da granice ostanu nepovredive i to je trenutno na kocki", rekao je Scholz.

Zapad optužuje Rusiju za gomilanje vojnih snaga na granici s Ukrajinom.

Prema NATO-u, Rusija je rasporedila između 75.000 i 100.000 vojnika, pribojavajući se ponavljanja 2014., kada je anektiran Krim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene