Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila za Dnevnik Nove TV ocijenio je kako je teško govoriti o početku oružanog sukoba te rekao da ne očekuje eskalaciju u odnosima EU i Rusije.

Galerija


Stručnjak za geopolitiku prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila za Dnevnik Nove TV komentirao je napetu situaciju između Ukrajine i Rusije.

Vezani članci Razmjena zarobljenika u Ukrajini - 2 Dogovor Zelenskog i Putina urodio plodom: Velika razmjena zarobljenika Ukrajine i proruskih separatista Slika nije dostupna "Nećemo snositi posljedice zbog premijerovih poruka oko ukrajinske krize"

Smatra kako je novonastala situacija vrlo ozbiljna.

"Radi se o incidentu na moru koji je završio i ranjavanjem ukrajinskih mornara i zaplijenom brodova. Ukrajina je proglasila izvanredno stanje, a to izvanredno stanje vodi prema porastu krize. Vijeće sigurnosti je također zatražilo sjednicu te će se izjasniti o tome. Svi europski čelnici su se izjasnili. U ovom trenutku to jest ozbiljna kriza, no u ovom trenutku vrlo je teško govoriti da se radi o početku nekog oružanog sukoba između dviju država. I Rusiji i Ukrajini odgovaraju incidenti takve vrste, ali sigurno ne i oružani sukob", smatra Cvrtila.

Vjeruje da incident neće pogoršati odnose Europske unije i Rusije.

"Čelnici EU kao i čelnici nekih europskih država osudili su taj događaj, spomenuli su i ranije incidente, ali ne možemo očekivati dodatnu eskalaciju. Možemo samo očekivati produženje sankcija krajem siječnja, ali do toga je još daleko", rekao je Cvrtila.

Dodaje kako Vijeće sigurnosti neće donijeti neke dramatične zaključke jer je Rusija stalna članica tog tijela UN-a.

"Eventualno se može ići prema traženju deeskalacije, odnosno povratku brodova i povratku mornara", kaže.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na smirivanje situacije i, međuostalim, poštovanje međunarodne plovidbe, što Cvrtila smatra problematičnim.

"Tu se poziva na sporazum koji Ukrajina i Rusija imaju od 2003. godine kojim su regulirale prolaz Kroz Kerčki prolaz. Situacija se sada promijenila jer je ranije s jedne strane bila Ukrajina i Rusija, a sada je Rusija s obje strane i očito da Rusija ondje polaže određena prava i njezin interpretacija suverenosti je takva da poručuje da ima pravo kontrolirati prolaz. Sigurno će se ići prema smanjenju napetosti jer ni jedna ni druga strana ne žele tenzije koje bi vodile prema nečemu što obje strane ne žele", zaključuje Cvrtila.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr