Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Rusi zaplijenili ukrajinske brodove

Eskalacija sukoba: Ukrajinci izašli na ulice i zapalili vozilo ruskog veleposlanstva u Kijevu

Ukrajinci zapalili vozilo ruskog veleposlanstva (Foto: AFP)
Ukrajinci zapalili vozilo ruskog veleposlanstva (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u oklopnom vozilu (Foto: Arhiva/AFP) Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u oklopnom vozilu (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP Ukrajinci zapalili vozilo ruskog veleposlanstva (Foto: AFP) Ukrajinci zapalili vozilo ruskog veleposlanstva (Foto: AFP) Foto: Afp Ukrajinci zapalili vozilo ruskog veleposlanstva (Foto: AFP) Ukrajinci zapalili vozilo ruskog veleposlanstva (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Rusi su otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda u Crnom moru. U znak prosvjeda ispred ruskog veleposlanstva u Kijevu okupilo se oko 150 prosvjednika te su zapalili jedno diplomatsko vozilo.

Nakon potjere u Crnom moru u nedjelju, Rusi su zaplijenili dvije ukrajinske topovnjače i tegljač. U ruskom napadu na ukrajinska plovila dva su člana posade ozlijeđena, tvrde predstavnici ukrajinske mornarice. Rusi su potvrdili napad, tvrde da su ozlijeđena tri mornara, da im je pružena liječnička pomoć te da su izvan životne opasnosti, javlja RT.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Zaplijenjeni ukrajinski brodovi bili su na putu iz crnomorske luke u Odesi prema Mariupoli u Azovskom moru, objavile su vlasti iz Kijeva. Radi se o brodovima '‘Berdiansk’', '‘Nikopol'’ i ''Yany Kapu''.

Ukrajinska mornarica je izjavila da su njezine brodove nadzirala dva ruska helikoptera te da su dva ruska borbena aviona bila u niskom letu nad mostom koji predstavlja ulaz u Azovsko more.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sazvao je hitni sastanak svog ''ratnog kabineta'' te je izjavio da će podržati uvođenje izvanrednog stanja

Vijeće sigurnosti UN-a najavilo je da će u ponedjeljak održati izvanredni sastanak, potvrdila je američka ambasadorica Nikki Haley.

Sastanak su zatražile i Rusija i Ukrajina. Moskva je zatražila da se sastanak održi u 11 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je za AFP jedan diplomat.

Kijev je zapljenu brodova nazvao "ludim činom Rusije protiv Ukrajine", tvrdeći da je "napad" bio "unaprijed smišljen".

FSB je potvrdio da su pucali na ukrajinske brodove te ih zaplijenili zato što su ušli u ruske teritorijalne vode. Posadu su pritvorili i otvorili su kriminalističku istragu. Nešto ranije optužili su Ukrajince da ilegalno ulaze u ruske vode. Rusi su im stoga bokirali pristup Azovskom moru, teretnjakom ispod mosta pod ruskom kontrolom, u Kerčkom prolazu.

Prosvjednici zapalili vozilo ruske ambasade

U nedjelju navečer, ispred ruske ambasade u Kijevu, okupilo se oko 150 prosvjednika te su ondje u znak prosvjeda zapalili jedan automobil veleposlanstva, javlja BBC. ''Okupili smo se kako bismo prosvjedovali protiv Rusa zbog današnjih aktivnosti, zbog pucanja na našu vojsku. Jako smo ljuti'', rekao je prosvjednik Oleksiy Ryabov agenciji Reuters.

Posljednjih mjeseci pojačane su tenzije na Krimu kojeg je Rusija anektirala 2014., piše BBC.

Ranije u nedjelju, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava. Ruski FSB priopćio je da su još dva ukrajinska ratna broda krenula iz Berdijanska prema području u kojem su tri ukrajinska broda ranije ušla u ruske teritorijalne vode, a da pogranična ruska straža preduzima sve korake kako bi sprečila novu provokaciju.

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.

Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene