Rusi su otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda u Crnom moru. U znak prosvjeda ispred ruskog veleposlanstva u Kijevu okupilo se oko 150 prosvjednika te su zapalili jedno diplomatsko vozilo.

Galerija


Nakon potjere u Crnom moru u nedjelju, Rusi su zaplijenili dvije ukrajinske topovnjače i tegljač. U ruskom napadu na ukrajinska plovila dva su člana posade ozlijeđena, tvrde predstavnici ukrajinske mornarice. Rusi su potvrdili napad, tvrde da su ozlijeđena tri mornara, da im je pružena liječnička pomoć te da su izvan životne opasnosti, javlja RT.

Vezani članci Prosvjedi u Ukrajini zbog incidenta koji je izazvala Rusija (Foto: AFP) Odvija li se upravo nova kriza koja bi mogla uzdrmati svijet? "Sve će ovisiti o postupcima dviju sukobljenih strana" Donald Trump, predsjednik SAD-a (Foto: AFP) SAD uveo nove sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize

Zaplijenjeni ukrajinski brodovi bili su na putu iz crnomorske luke u Odesi prema Mariupoli u Azovskom moru, objavile su vlasti iz Kijeva. Radi se o brodovima '‘Berdiansk’', '‘Nikopol'’ i ''Yany Kapu''.

Ukrajinska mornarica je izjavila da su njezine brodove nadzirala dva ruska helikoptera te da su dva ruska borbena aviona bila u niskom letu nad mostom koji predstavlja ulaz u Azovsko more.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sazvao je hitni sastanak svog ''ratnog kabineta'' te je izjavio da će podržati uvođenje izvanrednog stanja

Vijeće sigurnosti UN-a najavilo je da će u ponedjeljak održati izvanredni sastanak, potvrdila je američka ambasadorica Nikki Haley.

Sastanak su zatražile i Rusija i Ukrajina. Moskva je zatražila da se sastanak održi u 11 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je za AFP jedan diplomat.

Kijev je zapljenu brodova nazvao "ludim činom Rusije protiv Ukrajine", tvrdeći da je "napad" bio "unaprijed smišljen".

FSB je potvrdio da su pucali na ukrajinske brodove te ih zaplijenili zato što su ušli u ruske teritorijalne vode. Posadu su pritvorili i otvorili su kriminalističku istragu. Nešto ranije optužili su Ukrajince da ilegalno ulaze u ruske vode. Rusi su im stoga bokirali pristup Azovskom moru, teretnjakom ispod mosta pod ruskom kontrolom, u Kerčkom prolazu.

Prosvjednici zapalili vozilo ruske ambasade

U nedjelju navečer, ispred ruske ambasade u Kijevu, okupilo se oko 150 prosvjednika te su ondje u znak prosvjeda zapalili jedan automobil veleposlanstva, javlja BBC. ''Okupili smo se kako bismo prosvjedovali protiv Rusa zbog današnjih aktivnosti, zbog pucanja na našu vojsku. Jako smo ljuti'', rekao je prosvjednik Oleksiy Ryabov agenciji Reuters.

Posljednjih mjeseci pojačane su tenzije na Krimu kojeg je Rusija anektirala 2014., piše BBC.

Ranije u nedjelju, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava. Ruski FSB priopćio je da su još dva ukrajinska ratna broda krenula iz Berdijanska prema području u kojem su tri ukrajinska broda ranije ušla u ruske teritorijalne vode, a da pogranična ruska straža preduzima sve korake kako bi sprečila novu provokaciju.

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.

Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata.