Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko uspostavio je izvanredno stanje u zemlji nakon incidenta u tjesnacu Kerč.

Galerija


Nakon što je ukrajinsko vijeće sigurnosti odobrilo proglas o uvođenju izvanrednog stanja u toj zemlji, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko proglasio je izvanredno stanje u zemlji. Ono bi trebalo biti na snazi 60 dana, prenosi RT.

Vezani članci Radik Tagirov Jezivo priznanje bravara koji je ubio 26 žena: "Zadavio sam ih tiho i brzo'' Ruski video ''Kažu da u Rusiji imamo loše ceste, ali ionako nam ne trebaju'': Urnebesni video pun specijalnih efekata postao hit

Rusija je, podsjetimo, u nedjelju kod Krima zarobila tri ukrajinska broda. Moskva tvrdi da su ilegalno ušli u ruske vode, a Kijev uzvraća optužbama za agresiju.

Incident se dogodio u tjesnacu Kerč. Ispod novootvorenog ruskog mosta ukajinskim se brodovima ispriječio ruski tanker. Ukrajina tvrdi da su se ruski brodovi namjerno sudarili s tegljačem te da su ratni brodovi pogođeni kada su se pokušali povući. Nekoliko je ukrajinskih mornara ozlijeđeno.

Ukrajinski predsjednik pozvao je rusku stranu da odmah preda brodove i zarobljene mornare.

"Pozivam vodstvo Ruske federacije da odmah oslobodi ukrajinske mornare koji su brutalno zatočeni u suprotnosti s međunarodnim pravom i čija je sudbina nepoznata. Zahtijevamo da ih se hitno preda ukrajinskoj strani zajedno s brodovima i osigura smirivanje situacije u Azovskom moru", poručio je Rusiji Petro Porošenko.

"Moguće je da je ukrajinska strana dok je planirala ovu provokaciju, a nitko ne misli da je ovo učinjeno s dobrom namjerom i vjerojatno s izravnom naredbom iz najvišeg vrha, računala na dodatnu korist koju želi izvući. Ponajprije su računali na činjenicu da će SAD i Europa nemarno stati na stranu provokatora", poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.