Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izrael je lansirao novi špijunski satelit, a predstavnici ministarstva obrane kažu kako će tim potezom bolje nadzirati zemlje poput Sirije i Irana.


Ofek 7 lansiran je sa zračne baze Palmahim na izraelskoj obali, a pridružit će se svojem prethodniku Ofeku 5 koji je sam u svemiru od 2002. nakon što je 2005. propalo lansiranje Ofeka 6. 

Vezani članci Iran, ilustracija Voditelj iranskog nuklearnog programa: "Iran ima pravo poduzeti akcije protiv terorista koji su napali Natanz" Slika nije dostupna Indija je uspješno lansirala špijunski satelit

Novi će satelit biti u orbiti 200 do 500 km nad Zemljom i vjeruje se da će do kraja ovoga tjedna početi slati fotografije.

'Ovo uspješno lansiranje pridonosi izraelskim obrambenim
sposobnostima i dokaz je izraelske tehnološke snage', piše u priopćenju ministra obrane Amira Peretza.

Haim Eshed, voditelj svemirske direkcije u ministarstvu obrane, rekao je za radio izraelske vojske da će Ofek 7 pomoći Izraelu da se 'nosi s iranskim pitanjem'. Iranski nuklearni program već izaziva strah na Zapadu iako službeni Teheran trdi da mu je namjena isključivo mirnodopska.

Eshed nije htio reći koje su karakteristike Ofeka 7, ali rekao je da civilni satelit Eros, koji je usporedbi s Ofekom, može fotografirati predmete od 70 cm.