Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pilot-projekt Europske unije

Toplinski valovi i vrhunac požarne sezone: Stiže pomoć najpogođenijim zemljama

Aktualno Galerija Vatrogasci - 1 Vatrogasci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasci - 2 Vatrogasci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasci - 4 Vatrogasci - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasci - 3 Vatrogasci - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Požar u Španjolskoj - 1 Galerija 1/8 >>
Toplinski valovi i visoke temperature najavljuju aktivnu požarnu sezonu. Kako bi pomogla najpogođenijim zemljama članicama, Europska unija pokrenula je pilot-projekt razmjene vatrogasaca. Ovo ljeto strani vatrogasci pomagat će Grčkoj, a možda već sljedeće, Španjolskoj.

Veliki požar na španjolskoj Kosta Bravi u jednom trenutku zaprijetio je popularnom turističkom odredištu Kastel d'Aro. Evakuirano je više od 300 stranih turista.

Pročitajte i ovo Nikola Želimorski bizarna krađa Pokradeni HGSS-ovac objasnio zašto je važno da mu se oprema vrati u cijelosti. Ima i poruku za lopova

Pročitajte i ovo Opušci na plaži - 2 KAKO DO RJEŠENJA Španjolska je odlučila stati na kraj ovom problemu na plažama, a kakvo je stanje kod nas? "To je katastrofa"

"Nismo razmišljali o otkazivanju godišnjeg, samo smo vidjeli da je sve bliže i bliže pa smo napustili hotel i razmišljali o tome što slijedi" kaže turistkinja iz Njemačke. Noć su proveli u sportskoj dvorani, a ujutro su se vratili ljetovanju. Požar je stavljen pod kontrolu.

Vrhunac požarne sezone je pred vratima. Ruše se temperaturni rekordi pa se očekuje iznimno zahtjevna sezona. Idealan trenutak za pilot-projekt Europske unije. U Grčku, zemlju koja je prošle godine imala najgoru požarnu sezonu u proteklih 14 godina, stigli su vatrogasci iz Rumunjske i Bugarske.

Pročitajte i ovo Ellen Betty Solomons tragao i HGSS Tragičan kraj potrage za Britankom u Šibeniku: Pronađena mrtva u blizini skladišta

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PAKLENE VRUĆINE VIDEO Hvarski vatrogasci obranili kuće, požar stavljen pod kontrolu

Christos Stylianides iz grčkog stožera civilne zaštite zahvalio se kolegama, "Hvala što ste došli pomoći tijekom ovog teškog ljeta za našu zemlju i što dokazujete da europska solidarnost nije samo teoretska nego stvarna".

Rumunjski vatrogasac Catalin Samsodan rekao je kako je sretan što je ovdje. "Željni smo vam pomoći i podržati vas u obuzdavanju šumskih požara".

Očekuju se i vatrogasci iz Finske, Njemačke, Francuske i Norveške. Svi oni sudjelovat će u misiji trajanja 60 dana. Prema europskom pilot-projektu, ljeti će sjeverne članice pomagati jugu Europske unije s požarima, a zimi bi južne članice pomagale sjeveru u slučajevima poplava. Pomoć članicama financira se i koordinira putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene