Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO DO RJEŠENJA

Španjolska je odlučila stati na kraj ovom problemu na plažama, a kakvo je stanje kod nas? "To je katastrofa"

Aktualno Galerija Opušci na plaži - 2 Opušci na plaži - 2 Foto: DNEVNIK.hr Opušci na plaži - 1 Opušci na plaži - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pas na plaži - 5 Pas na plaži - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pas na plaži - 4 Pas na plaži - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Pas na plaži - 3 Galerija 1/8 >>
Španjolske vlasti odlučile su stati na kraj razuzdanim partijima, ali uvode i druga pravila vezana za turizam. Na sve više plaža zabranjuju pušenje. U Hrvatskoj su opušci tek dio problema koji čekaju rješenje. Kupanje kućnih ljubimca bez uzica, nelegalno kampiranje, šamponiranje na plažama...

Mjesto za ručnik uz more obično prvo treba očistiti. "To je katastrofa. Vidite i sami. Svaka dva centimetra - opušak", negoduje Ivica iz Splita. Spomenka iz Pule poručuje onima koji puše da i pokupe za sobom. "Djeca se igraju kamenčićima, ali svako malo uzmu i opušak", žali se Anika iz Njemačke.

Nije ugodno, a uz to je i štetno. Filter se u moru razgrađuje u sitne komadiće, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

"Dovodi do toga da dobivamo mikroplastiku koja onda ulazi u naš hranidbeni lanac. Također, opušci u svom filteru imaju i toksične sastojke koji također ulaze u naš ekosustav", kaže Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekata udruge Sunce.

U Španjolskoj je za uvođenje reda potpisalo stotine tisuća ljudi pa je broj plaža na kojima nije dopušteno pušenje prešao 500.

"Na snagu je stupio dodatak zakona o otpadu koji omogućuje lokalnim vlastima pravila u sklopu kojih mogu i kažnjavati kršenje zabrane pušenja na plaži. Dosad su se na to odlučile administracije Barcelone i Kanarskog otočja", rekla je Raquel Fernandez Megina, Inicijativa Nofumadores.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna privedeni u policiju Nizozemci divljali po trajektu: Turirali, palili rotirke, maltretirali putnike

Pojačane kontrole tamo se ipak još ne primjećuju. "Niti sam uopće primijetila nekakvu raspravu o tome u javnom prostoru niti nigdje posebno. Ono što jesam primjerila je da ima manje opušaka", kaže Ivana iz Barcelone.

Abdulah iz Rijeke kaže da se ne bi ljutio kada bi mu netko rekao da ne smije pušiti na plaži. "Prihvatio bi odmah. Nikakav problem. Kad sam mogao tri godine da ne pušim, onda mogu i na plaži", kaže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vrlo pozitivan indikator Rekordni početak sezone: Prvo tromjesečje 2022. najbolje dosad po prihodima od stranih turista

"Više pepeljara na plaži, to bi bilo neko rješenje. Ali zabranjivanje, nisam baš onaj koji bi zabranjivao", smatra Sebastijan iz Slovenije.

Ne poštuju se ni postojeće zabrane dovođenja kućnih ljubimaca na plaže.

"Znam da se neki žale zbog beba i to, ali ima puno plaža na koje mogu bebe. I previše. Ovo je baš plaža za pse. Baš ima natpisa za pse, od ove godine", kaže Dragana iz Pule.

I dok su u Istri i na Kvarneru česta, u Dalmaciji su mjesta na kojima se mogu kupati i psi - prava iznimka.

"Uvijek dolazimo jer sviđa nam se ova plaža za pse. Tu uvijek dolazimo i hladimo se", kaže Matej iz Slovenije.

Na više od tisuću kilometara obale, za sve bi trebalo biti mjesta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene