Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred 150 tisuća ljudi

Varšava: Beatificiran svećenik Popieuluszki, ubijen prije 25 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 150 tisuća ljudi nazočilo je na glavnom trgu u Varšavi beatifikaciji poljskog svećenika Jerzyja Popieuluszka, kapelana sindikata Solidarnosti kojega je prije 25 godina ubila poljska komunistička tajna policija.

'Ovo je veliki dan za poljsku Crkvu i za našu čitavu domovinu', izjavio je varšavski nadbiskup Kazimierz Nycz na početku službe, uz izravan televizijski prijenos. U ime pape Benedikta XVI., koji se nalazi na Cipru, svečanost beatifikacije vodio je monsinjor Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetaca.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Slika nije dostupna Put u Vatikan VIDEO: Vlak s hodočasnicima krenuo iz Wojtyline rodne Poljske

Msgr. Amato pročitao je u Varšavi papin ukaz kojim se dodjeljuje naslov blaženika 'Jerzyju Popieluszku, žrtvi i svećeniku, koji je dobrim pobijedio zlo'.

Nakon osnivanja Solidarnosti u kolovozu 1980. godine, mladi svećenik pružao je duhovnu snagu članovima pokreta u vrijeme žestoke represije nad njima. Čak i nakon nametanja izvanrednog stanja nastavio je služiti 'mise za domovinu' na kojima je kritizirao komunističke vlasti. Tajna policija ga je uhitila 19. listopada i premlatila drvenim palicama. Tijelo mu je bačeno u jezero pokraj Wloclaweka. Imao je 37 godina.

Na pogreb mu je došlo pola milijuna ljudi, a grob je postao mjesto hodočašća. Proces njegove beatifikacije počeo je 1997. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene