Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvarna prijetnja ili kampanja

Ustavnoj krizi SAD-a ne nazire se kraj: "Nije lako razgovarati s osobom koja za sebe kaže da je božji poslanik"

Aktualno Galerija Migranti u SAD-u; ilustracija - 1 Migranti u SAD-u; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Migranti u SAD-u; ilustracija - 2 Migranti u SAD-u; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Migranti u SAD-u; ilustracija - 3 Migranti u SAD-u; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Migranti u SAD-u; ilustracija - 5 Migranti u SAD-u; ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Migranti u SAD-u; ilustracija - 4 Galerija 1/5 >>
Sjedinjene Američke Države bore se s ozbiljnom ustavnom krizom, i to zbog granice između američkog Teksasa i Meksika. Samoprozvana "Božja vojska" odlučila je stvar uzeti u svoje ruke.

Samoprozvana Božja vojska dolazi braniti američku južnu granicu. Skupina povezana s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom najavila je dolazak desetaka tisuća kamiona u Teksas kako bi zaustavili ilegalne migrante. S druge strane prema SAD-u ide karavana od tisuću i pol meksičkih migranata.

Zbog migrantske krize prvi put u 150 godina pokrenut proces opoziva ministra. Alejandra Mayorkasa želi maknuti republikanska većina u odboru za domovinsku sigurnost Kongresa.

"Ovo nije političko pitanje. Ovo je neuspjeh u pridržavanju zakona zbog čega počinjemo opoziv Alejandra Mayorkasa", poručio je August Pfluger, republikanski zastupnik u Kongresu SAD-a.

Demokrati optužuju republikance da su pod Trumpovim pritiskom odustali od dogovora o zaustavljanju migrantskog vala.

"MAGA republikanci u Donjem domu i Senatu povlače se od dvostranačkog dogovora koji bi ojačao sigurnost na granici, podržao Izrael i pomogao Ukrajini zaustaviti Putinov marš Europom jer im je Donald Trump to naredio. U sramnom prikazu strančarenja napuštaju svoju odgovornost rješavanja problema", poručio je Pete Aguilar, demokratski zastupnik u Kongresu SAD-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kibernetička sigurnost Hakeri blokirali rad važne agencije za nadzor financijskih usluga: Neće to biti zadnji takav slučaj

Kompromisnim mjerama bilo je dogovoreno da će SAD jačati zaštitu južne granice, ali će nastaviti i sa slanjem pomoći Ukrajini i Izraelu.

Joe Biden tvrdi kako za rješavanje krize nema ovlasti, iako novi zakon nikad nije doveo ni blizu glasovanja.

"Učinit ću sve što mogu, samo mi dajte moć. Prvog dana kada sam došao na dužnost, rekao sam - dajte mi graničnu patrolu. Dajte mi ljude, dajte mi ljude, suce. Dajte mi ljude koji mogu ovo zaustaviti i neka rade", rekao je.

Bidenov zaokret migrantske retorike mnogi vide kao predizborni potez dok se zemlja suočava s novim mjesečnim rekordom od gotovo 300 tisuća ilegalnih prelazaka granice.

Pročitajte i ovo Policija traga za muškarcem javite se Jeste li ga vidjeli? Traži se zbog obiteljskog nasilja, policija pred kućom pronašla pretučenu ženu i mrtvog psa

Uživo iz Washingtona: "Trump je apsolutni vlasnik Republikanske stranke jer sva ta trvenja njemu idu u korist"

Dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić javio se Dnevniku Nove TV iz Washingtona. Otkrio je jesu li konvoji krenuli prema granici i može li se sve ovo smatrati dijelom predizborne kampanje.

"Kamioni su krenuli u ponedjeljak iz Virginie jer je to prva savezna država koju su naselili Europljani. Malo simbolike nikad ne škodi. Oni će se razviti u tri pravca, a idu prema granici", rekao je.

"Ima tu sad priča da će doći 700 tisuća kamiona što je apsolutno nevjerojatno. To je očigledno čista propaganda, ali da će ih biti puno to nije dvojbeno", dodao je.

Trump je pozvao savezne države da pošalju pripadnike nacionalne garde da pomognu Teksasu, a 16 ih je već na to i pristalo.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Antonio Dragić - 1 za Dnevnik Nove TV Zet preminule starice prepričao stravične detalje: "Supruga me zove - Našla sam majku mrtvu, pas pored nje krvav"

"Sve je to dio prijepora između federalne vlade u Washingtonu i Teksasa. Stvar je u Migrantskom zakonu koji je star i neučinkovit, koji treba mijenjati", pojasnio je.

Ogroman je pritisak migranata da uđu u SAD.

"Misle uvijek da će dolaskom demokratskog predsjednik stvari postati lakše što nije točno. Kad pogledate brojke u vrijeme Baracka Obame 3 milijuna njih je vraćeno preko granice, a za vrijeme Donalda Trumpa 568 tisuća", otkrio je.

Teksaški guverner uzeo je stav u svoje ruke, sada mu stiže pomoć Božje vojske. "Kad netko kaže za sebe da je božji poslanik onda nije baš lako s tom osobom razgovarati", dodao je.

Demokrati optužuju Republikance da su odustali od dogovora kojim bi se povećala sigurnost na granici, ali i omogućio nastavak slanja pomoći Izraelu i Ukrajini.

"Vanjska politika već je sada talac unutarnjih političkih razmirica. Govorimo o granici i sve je to vezano. Zakon o migrantima je vezan za pomoć Izraelu i Ukrajini", smatra Puljić.

Za sada nema ništa od tog Zakona. Biden je već rekao da će zatvoriti granice kako bi Zakon bio usvojen, ali Republikanci ga odbijaju.

"To pokazuje da je Donald Trump apsolutni vlasnik Republikanske stranke jer sva ta trvenja njemu idu u korist. Prije nekoliko trenutaka je došao podatak da je najviše zbog situaciji na granici rejting Joe Bidena pao na samo 38 posto što je dosta nizak rejting za predsjednika", poručio je.

Ostatak razgovora s dopisnikom pogledajte u video prilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene