Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kibernetička sigurnost

Hakeri blokirali rad važne agencije za nadzor financijskih usluga: Neće to biti zadnji takav slučaj

U jednoj od važnih državnih institucija Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA) aktivno rade na sigurnosti zbog hakiranja kojem su bili izloženi. No, struka već sada zna da to neće biti posljednji slučaj hakiranja. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Vješti hakeri posve su blokirali rad Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA). Stranici se nije moglo pristupiti. Na upite se nije moglo odgovarati.

Koliku je štetu, potencijalno novčanu, pretrpjela HANFA, tek se mora utvrditi. Oni o napadu i šteti govore vrlo šturo. Oglasili su se priopćenjem, kažu da se uzroci i posljedice napada još utvrđuju i u tome surađuju s nadležnim tijelima. Čim se napad dogodio, odmah se, kažu, krenulo u hitnu sanaciju.

Osim toga, pozivaju građane da se jave na potrosaci @ hanfa.hr za upite vezane uz nebankarske usluge. Ako brinu za svoje osobne podatke, mogu se javiti na mail privatnost @ hanfa.hr

HANFA nije ni prva, ni zadnja hakirana državna institucija. Prošle godine na meti su bili i HAK i Hrvatske vode.

Pročitajte i ovo Ilustracija Meta i vojska SAD spriječio napad kineskih hakera: Koristili su stotine kućnih rutera

Podaci Sigurnosno–obavještajna agencije (SOA) za prošlu godinu pokazuju najveći godišnji porast državno-sponzoriranih kibernetičkih napada, odnosno napada iz drugih zemalja. Prošle godine otkriven je 31 napad što je više od 60 posto u odnosu na 2022. kada ih je bilo 19.

Financije nisu uvijek u fokusu u takvim napadima, mogu to biti i tajne informacije, primjerice, nešto što je bitno za obranu države. Takvim podacima raspolaže, među ostalim i HAKOM, koji svake godine provodi edukacije i procjenu zaštite sustava.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin poginulo 74 ljudi Putin uvjeren da zna tko je srušio ruski avion: "Tražimo da se provede međunarodna istraga"

No, golemi problem općenito je nedostatak kadra, ne samo u Hrvatskoj. U Europi se procjenjuje da ih nedostaje oko milijun.

Novi zakon trebao bi poboljšati zaštitu. Uspostavit će se Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost, koordinirati različiti sektori i postupno uvesti prakse sukladne onima u Europskoj uniji.

Više detalja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Viktorije Bednjanec.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene