Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike promjene

Ukrajinska vojska uskoro ulazi na Krim? Ozloglašeni Prigožin dao prvi intervju nakon pobune

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin Foto: Afp
Ukrajina je objavila da bi uskoro trebala osloboditi Krim. S druge pak strane, Jevgeniji Prigožin, vođa Wagnera, dao je prvi intervju od neuspjelog vojnog udara.

Čini se da će Ukrajina započeti vojnu operaciju oslobođenja Krima, sugeriraju komentari visokog ukrajinskog obrambenog dužnosnika.

Na pitanje novinara o mogućem ulasku ukrajinskih snaga na Krim, načelnik Glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva obrane rekao je da će se to dogoditi uskoro.

Kirilo Budanov, koji je govorio za TSN, prenosi Sky News, nije precizirao određeni datum, ali je rekao da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti.

Krim je pod ruskom okupacijom od 2014. godine, a ključna je meta ukrajinske protuofenzive.

Posljednjih tjedana zabilježeni su ponovljeni napadi na poluotoku - uključujući eksploziju koja je oštetila Kerčki most koji povezuje Krim s Rusijom.

Ukrajinska protuofenziva pokrenuta je početkom lipnja, ali se do sada odvija relativno sporo - iako se čini da je zamah ukrajinskog napredovanja porastao posljednjih dana.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Rijetki izuzeci Putin potpisao novi restriktivni zakon: Zabranjuju se operacije promjene spola

Wagner spreman pojačati prisutnost u Africi, kaže Prigožin

Ruska plaćenička skupina Wagner spremna je pojačati svoju prisutnost u Africi, rekao je njen vođa Jevgenij Prigožin za afričku novinsku kuću u audio intervjuu objavljenom na internetu ranije ovog tjedna.

"Ne smanjujemo (našu prisutnost), štoviše, spremni smo pojačati naše različite kontingente", rekao je Prigožin za Afrique Media sa sjedištem u Kamerunu. Telefonski intervju objavljen je na YouTubeu, ali je do petka kasno navečer pregledan samo 1400 puta.

Reuters nije mogao odmah provjeriti vjerodostojnost audio snimka, ali glas za koji se činilo da je Prigožinov mogao se čuti ispod francuskog prijevoda.

U intervjuu je rekao da Wagner ispunjava sve svoje obveze na kontinentu, te da je spreman i dalje razvijati odnose s afričkim zemljama.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Širenje utjecaja Isporuke oružja i opreme: "Rusija potpisala sporazume s više od 40 afričkih država"

Boreći se na strani Rusije, Wagner je sudjelovao u nekim od najkrvavijih sukoba u ukrajinskom ratu. Međutim, njegova buduća uloga dovedena je u pitanje kada je Prigožin organizirao kratku pobunu prošlog mjeseca i Kremlj je rekao da će otići iz Rusije u Bjelorusiju, gdje su neki od njegovih boraca počeli obučavati bjeloruske snage.

Međutim, ovaj je tjedan fotografiran u Sankt Peterburgu tijekom rusko-afričkog samita, uključujući i pored novinara Afrique Media.

Prigožin je Afrique Media potvrdio da je nova rotacija Wagnerovih snaga nedavno stigla u Srednjoafričku Republiku uoči ustavnog referenduma 30. srpnja kojim bi predsjednik Faustin-Archange Touadera mogao produljiti svoj mandat.

"Stigle su nove snage, kontroliramo teritorij republike", rekao je on ne navodeći veličinu snaga.

Ruski plaćenici, uključujući mnoge iz Wagnera, intervenirali su 2018. na strani vlade Srednje Afrike kako bi ugušili građanski rat koji je bjesnio od 2012.

Wagnerova uloga u afričkim zemljama izvor je zabrinutosti zapadnih vlada, uključujući Francusku i Sjedinjene Države. Washington je optužio skupinu za počinjenje raširenih zločina i nametnuo joj sankcije kao zločinačkoj organizaciji.

Prigožin to opovrgava. U intervjuu je rekao da su sve Wagnerove aktivnosti bile zakonite i od koristi zemljama u kojima djeluje i njihovim odnosima s Rusijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene